suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Psykiatrian päivystys

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Psykiatrian päivystyspalvelua tarjoavat psykiatrian päivystyspuhelin, yhteispäivystys sekä Soiten terveysasemat. Psykiatrian poliklinikalla on arkisin 2 päivystävää sairaanhoitajaa, jotka arvioivat tilanteesi ja voivat tarpeen mukaan tarjota ajan tai jatkohoitopaikan. Iltaisin päivystykselliset yhteydenotot voit tehdä terveyskeskuspäivystyksen kautta.

Lääkäripäivystys klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin tapahtuu yhteispäivystyksen kautta.

Yhteispäivystyksessä toimii lääkärin- ja hoitajanvastaanottojen lisäksi puhelinneuvonta, joka palvelee kaikkina vuorokaudenaikoina. Puhelinneuvonta antaa kotihoito-ohjeita, arvioi hoidon kiireellisyyden ja ohjaa potilaan oikeaan hoitopaikkaan. Yhteispäivystys on auki kaikkina vuorokauden aikoina.

Toimi näin

Akuuttitilanteissa ota yhteys terveyskeskukseen, psykiatrian päivystyspuhelimeen tai yhteispäivystykseen.

Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen, numero 112.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa on hakeuduttava päivystykseen. Ympärivuorokautinen päivystys toimii suurten terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä. Päivystyksessä arvioidaan tilanne ja ohjataan potilas tarpeellisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Paikoin on tarjolla myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon päivystystä.

Päivystyksessä työskentelee psykiatrian erikoislääkäri, psykiatriaan perehtynyt lääkäri tai psykiatrinen sairaanhoitaja. Hoito perustuu ensisijaisesti avopalveluihin ja vapaaehtoisiin toimiin. Potilas voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon tietyissä, lain tarkasti määrittämissä tilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi tilanteet, joissa vaihtoehtona on sairauden pahentuminen tai vakava vaara potilaalle tai muille henkilöille.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 1.6.2021