suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä PSHP

Psykiatria

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla on erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Niitä voivat olla esimerkiksi

psykoottiset häiriöt, mielialahäiriöt, ahdistuneisuushäiriöt, päihdehäiriöt ja persoonallisuushäiriöt. Oireita, joiden vuoksi potilaat tulevat hoitoon, voivat olla esimerkiksi aistiharhat ja harhaluulot, masennus tai ahdistuneisuus.

Suurinta osa psykiatrisista potilaista hoidetaan avohoidossa. Avohoidossa hoidetaan myös psykiatrisia oireita, jotka liittyvät erilaisiin elämäntilannekriiseihin. Avohoidon yksiköitä on Taysin eri sairaaloissa ja Tampereella.

Sairaalahoitoa voidaan tarvita sairauden pahenemisvaiheissa. Myös sairauden alkuvaiheessa tarvitaan joskus sairaalahoitoa. Jos potilas on itsetuhoinen tai ei psyykkisen tilansa vuoksi kykene huolehtimaan itsestään, hän tarvitsee psykiatrista sairaalahoitoa.

Psykiatrisia oireita ja sairauksia hoidetaan erilaisilla psykoterapioilla ja lääkehoidolla ja tiettyjä vaikeita tiloja psykiatrisella sähköhoidolla, jota annetaan Pitkäniemen sairaalassa.

Suurin osa psykiatrisia aikuispotilaita hoitavista yksiköistä on Tays Pitkäniemen sairaalassa. Myös psykiatrian päivystys toimii Pitkäniemessä. Tays Keskussairaalassakin on psykiatrista hoitoa, erityisesti avohoitoa tarjoavia yksiköitä. Taysin psykiatrisia avohoitoyksiköitä toimii Tampereella joitakin myös sairaalakampuksen ulkopuolella sekä Hämeenkyrössä, Ikaalisissa ja Orivedellä. Lisäksi psykiatrisia potilaita hoidetaan Tays Sastamalan sairaalassa.

Kenelle ja millä ehdoin

Psykiatriseen hoitoon Taysissa tarvitaan lääkärin lähete.

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä PSHP
Palvelusta vastaaPirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä PSHP
Alue Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä PSHP
Päivitetty: 26.2.2021