suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Säkylän kunta

Potilasasiamies

  • Palvelu
  • Säkylä
  • Julkinen palvelu

Saat potilasasiamieheltä ohjeita ja neuvoja terveydenhuollon asiakkaana oikeuksiisi liittyvissä asioissa.

Potilasasiamies neuvoo sinua, miten voit toimia ollessasi tyytymätön terveyden-hoidossa saamaasi hoitoon tai kohteluun. Potilasasiamies auttaa, jos tarvitset ohjausta muistutuksen, kantelun ja potilasvahinkoilmoituksen teossa. Potilasasiamieheltä saat tietoa myös potilaan asemasta ja oikeuksista.

Potilasasiamiehen tehtäviin ei kuulu ottaa kantaa taudinmääritykseesi tai hoitosi sisältöön. Potilasasiamies ei ota kantaa siihen, onko hoidossasi tapahtunut hoitovahinko tai -virhe. Potilasasiamies ei voi toimia oikeudellisena avustajanasi.

Potilasasiamies voi välittää antamaasi palautetta toiminnan kehittämiseksi.

Toimi näin

Voit kysyä ohjeita ja neuvoja soittamalla potilasasiamiehelle tai varaamalla käyntiajan potilasasiamiehen luo.

Epäselvissä tai tyytymättömyyttä aiheuttaneissa tilanteissa ota yhteys sinua hoitaneeseen henkilöön. Ota epäkohta rohkeasti esille sinua hoitaneen henkilön tai hoitaneiden henkilöiden kanssa. Keskustelu on usein hyvä ja nopea tapa selvittää asia siellä, missä se on tapahtunut.

Jos kuitenkin olet tyytymätön hoitoosi ja/tai kohteluusi, voit tehdä muistutuksen terveyskeskuksen ylilääkärille joko valmiilla muistutuslomakkeella tai vapaamuotoisella tekstillä. Ylilääkäri vastaa sinulle kohtuullisen ajan kuluessa (n. 1 kuukausi). Muistutukseen ei ole muutoksenhakuoikeutta.

Potilasasiamieheltä tai sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilta saat muistutuslomakkeen.

Kenelle ja millä ehdoin

Sähköposti on suojaamaton. Älä lähetä sähköpostilla sellaisia tietoja, jotka haluat pitää salassa.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Potilasasiamies neuvoo terveydenhuollon potilaita näiden asemasta ja oikeuksista. Jos potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun, potilasasiamies avustaa potilasta tekemään muistutuksen hoidosta vastanneelle johtajalle.

Potilasasiamies neuvoo potilasta myös tilanteissa, joissa terveydenhuollon henkilöstön toiminta antaa aiheen rikos- tai kurinpitomenettelyyn. Potilasasiamies opastaa, miten asia saatetaan vireille toimivaltaisessa viranomaisessa tai toimielimessä. Hän auttaa myös hakemaan korvauksia Potilasvakuutuskeskuksesta.

Jokaisessa terveydenhuollon toimintayksikössä tulee olla potilasasiamies. Sama potilasasiamies voi toimia useammassakin yksikössä; esimerkiksi joillakin kunnilla on yhteinen potilasasiamies.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSäkylän kunta
Palvelusta vastaaSäkylän kunta
Alue Säkylä
Palvelun kieletsuomi, englanti, ruotsi
Tekstistä vastaa: Säkylän kunta
Päivitetty: 8.5.2020