suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Poikkeuslupa jaksotyöhön

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kun työpaikalla tehdään jaksotyötä, on työaika pääsäännön mukaan kolmen viikon pituisena ajanjaksona enintään 120 tuntia tai kahden viikon pituisena ajanjaksona enintään 80 tuntia.

Jaksotyön teettäminen on sallittua ilman poikkeuslupaa esimerkiksi henkilö- ja tavaraliikenteessä ja majoitus- ja ravitsemusliikkeissä. Kattava lista töistä, joissa jaksotyötä voidaan teettää, löytyy työaikalaista.

Lo ...

Toimi näin

Hae poikkeuslupaa kirjallisesti Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. Voit käyttää Poikkeuslupa jaksotyön käyttämiseksi -hakemuslomaketta. Liitä hakemukseen selvitys henkilöstön edustajan kuulemisesta. Toimita hakemus liitteineen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle.

Kenelle ja millä ehdoin

Poikkeusluvan saaminen edellyttää, että jaksotyön käyttö työssä on välttämätöntä. Perustelut sille, miksi jaksotyön käyttö on hakijan mielestä työssä välttämätöntä, on yksilöitävä hakemuksessa.

Työnantajan on varattava työntekijöiden edustajalle (luottamusmies/luottamusvaltuutettu tai näiden puuttuessa työsuojeluvaltuutettu) tilaisuus tulla kuulluksi lupahakemuksesta. Jos työpaikalla ei ole edellä mainittua edustajaa, on kuulemismahdollisuus varattava kaikille työntekijöille, joita lupahakemus koskee.


Määräaika

Toimita lupahakemus Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle ennen luvalle haetun voimassaoloajan alkua. Poikkeuslupaa ei myönnetä takautuvasti.

Käsittelyaika

Käsittelyaika on 30 vuorokautta siitä, kun kaikki lupahakemukseen vaadittavat asiakirjat ovat saapuneet Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle.

Voimassaoloaika

Luvan voimassaoloaika määrätään poikkeuslupapäätöksessä. Lupahakemuksessa on määriteltävä, mille ajalle lupaa haetaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Työaikalaki (872/2019), 5 § yleistyöaika, 7 § jaksotyöaika ja 39 § poikkeuslupa

Palvelun toteuttaa

Aluehallintovirasto

Palvelusta vastaa

Aluehallintovirasto
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 23.3.2022