suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen kaupunki

Perusopetus

  • Palvelu
  • Raahe
  • Julkinen palvelu

Kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta kaikille sen alueella asuville oppivelvollisille.

Raahen kaupungissa on 13 peruskoulua, joista 9 on alakouluja, 2 yläkouluja ja kaksi yhtenäiskoulua. Raahen kaupunki kokonaisuudessaan on yksi oppilaaksi ottoalue.

Toimi näin

Koulupaikan määräytyminen ja oppilaaksi oton periaatteet

Raahen kaupungissa on keskitetty oppilaaksi otto ja kaupunki on kokonaisuudessaan yksi oppilaaksi ottoalue, jonka sisällä lähikoulu määräytyy.

Raahen kaupungissa asuvien tulevien ekaluokkalaisten huoltajien ei tarvitse ilmoittaa lastaan kouluun, vaan jokaiselle tulevalle ekaluokkalaiselle tehdään päätös lähikoulusta. Oppilaiden sijoittelussa tavoitteena on perustaa opetusryhmät niin, että oppilasmäärät lähialueilla aloittavissa ryhmissä ovat tasaiset riippumatta koulun sijainnista.

Koulutulokkaat saavat kirjeitse tai Wilmassa päätöksen tulevasta koulustaan helmikuun loppuun mennessä.

Pidennetyn oppivelvollisuuden, erityisen tuen päätöksen tai pienryhmien oppilaiden kohdalla päätös koulupaikasta ilmoitetaan erikseen vasta pedagogisten asiakirjojen tai muiden hakemusten käsittelyn jälkeen.

Oppilaaksi otto

Tulevaisuuslautakunta vahvistaa nämä oppilaaksi oton periaatteet, joiden mukaisesti oppilaat sijoitetaan kouluihin. Lautakunta määrittelee myös koulukuljetusten periaatteet sekä koulumatkan vaarallisuuden arvioinnin periaatteet.

Oppilaaksi ottopäätökset tekee opetus- ja kasvatusjohtaja rehtoreiden valmistelun perusteella.

Tausta ja lainsäädäntö

Suomessa vakinaisesti asuvan lapsen oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun hän täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Aikuiset voivat suorittaa perusopetuksen oppimäärän esimerkiksi aikuislukioissa tai kansan- ja työväenopistoissa.

Palvelun toteuttaa

Raahen kaupunki

Palvelusta vastaa

Raahen kaupunki
Tekstistä vastaa: Raahen kaupunki
Päivitetty: 10.4.2024