suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Perusopetuksen oppilashuolto

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Koulukuraattori ja koulupsykologi tukevat lasten ja nuorten hyvinvointia ja koulun käymistä. Koulukuraattori ja –psykologi ovat mukana oppilashuoltotyössä.

Koulukuraattorin tehtävänä on oppilaiden tukeminen erilaisissa koulunkäyntiin, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa. Kuraattori työskentelee tiiviissä yhteistyössä opettajien kanssa ja on mukana koulun arjessa.

Koulupsykologi tukee lapsia ja nuoria ja heidän perheitään oppimiseen, koulunkäyntiin ja tunne-elämään liittyvissä asioissa. Koulupsykologi työskentelee tiiviissä yhteistyössä opettajien kanssa ja on mukana koulun arjessa.

Ajan koulukuraattorin ja koulupsykologin tapaamiseen voi varata lapsi tai nuori itse, hänen huoltajansa, koulun henkilökunta tai muu yhteistyötaho. Keskustelut kuraattorin ja psykologin kanssa ovat luottamuksellisia.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeus oppilashuoltoon kuuluu jokaiselle oppilaalle.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esi- ja perusopetuksen oppilailla on oikeus oppilashuoltoon. Sillä tarkoitetaan oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuollolla edistetään oppilaiden tasapainoista kasvua ja kehitystä sekä varmistetaan kaikille tasavertainen oppimisen mahdollisuus. Oppilashuollon tavoitteena on havaita ja puuttua oppilaiden ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Oppilashuoltopalveluihin kuuluvat muun muassa kouluterveydenhuolto, koulukuraattori- ja koulupsykologitoiminta. Oppilashuoltoa tekevät myös opettajat ja koulun muu henkilöstö.

Kaikissa kouluissa toimii oppilashuoltoryhmä, jota johtaa opetuksen järjestäjän nimeämä edustaja. Ryhmän tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja kehittää oppilashuoltoa yhteisöllisesti siten, että kaikilla on terveellinen, turvallinen ja esteetön kouluympäristö.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 3.1.2022