suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Perhesuunnittelu ja maksuton ehkäisy

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Perhesuunnitteluneuvolasta saa yksilöllistä ohjausta raskauden ehkäisyyn ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa. Näitä ovat mm. ehkäisyn aloitus, suunnittelu ja ongelmat sekä ehkäisykontrollit, kierukoiden ja ehkäisykapseleiden asetukset ja poistot.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä seksuaaliterveyspalveluja annetaan perhesuunnitteluneuvolan lisäksi alueiden äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Ehkäisypalveluja järjestetään myös omilla terveysasemilla.

Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon. Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään mm. hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus.

Perhesuunnitteluneuvolan käynnit ovat maksuttomia, mutta peruuttamattomista lääkäriajoista peritään sakkomaksu.

Nuorilla alle 25-vuotiailla on mahdollisuus saada ilmaiseksi valmisteet raskauden ja seksitautien ehkäisyä varten (yhdistelmä- ja minipilleri, kondomi, hormoni- ja kuparikierukka, ehkäisyimplantaatti (kapseli), ehkäisyrengas ja- laastari). Ilmaisen ehkäisyn edellytyksenä on, että ehkäisysuunnitelma on tehty ja kontrollit käytynä sovitusti. Kuntayhtymä tarjoaa tietyn merkkiset ehkäisyvalmisteet. Jos on tarve käyttää jotain muuta valmistetta, on resepti hankittava lääkäriltä itse ja ehkäisyvalmiste on tuolloin omakustanteinen.

Toimi näin

Alle 25-vuotiaan maksuton ehkäisy:

  • ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan (koululaiset ja opiskelijat) tai terveysasemasi perhesuunnitteluneuvolaan.
  • jos tarvitset jatkoehkäisyä ja ehkäisysuunnitelma on jo aiemmin tehty, ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajaan (koululaiset ja opiskelijat), vaihtoehtoisesti NettiRassi-viestillä tai puhelimitse oman alueesi terveysasemalle

Yli 25-vuotiaiden asiointi oman alueen äitiysneuvolan tai Raahen perhesuunnitteluneuvolan kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRaahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
Palvelusta vastaaRaahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 4.2.2022