suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonta

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Ilmajoki, Kurikka
Palvelun kielet: suomi, ruotsi, englanti

Ehkäisyn valintaan vaikuttavat asiakkaan omat toiveet, ehkäisyn luotettavuus, tarkoituksenmukaisuus sekä terveydellisten seikkojen huomiointi.

Perhesuunnitteluneuvolan tehtäviä ovat mm. raskauden ehkäisyneuvonta, ehkäisyn aloitus ja seuranta, osallistuminen sterilisaation suunnitteluun.

Lisäksi tehtäviin kuuluu keskustelumahdollisuus raskauden keskeytysasioissa, sukupuolitautien ja seksuaalisen väkivallan ennaltaehkäisyyn liittyvä ohjanta, neuvonta raskauden suunnittelussa, ohjaaminen lapsettomuustutkimuksiin.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä, asiakkaan varaamasta lääkärin vastaanottoajasta voidaan periä 15 vuotta täyttäneeltä sakkomaksu.


Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa sekä muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita. Ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu-, opiskelu- ja työterveyshuollossa.

Seksuaaliterveyden palveluihin kuuluu ehkäisyneuvonnan lisäksi lapsettomuuteen liittyvä neuvonta, seksitautien torjunta, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy sekä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen kokemiseen liittyvät asiat.


Palvelun toteuttaa: 
JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä