suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Perhehoito

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Rovaniemen kaupunki
Alue: Rovaniemi
Palvelun kieli: suomi

Rovaniemen kaupungin perhehoito kouluttaa, valvoo, koordinoi ja tukee tuki- ja sijaiperheitä. Tuemme perheitä olemme yhteyshenkilöitä, hoidamme perheiden valmennuksen ja rekrytoinnin.

Palvelu on suunnattu sijais- ja tukiperheille. Sijais- ja tukiperheiden tehtävänä on antaa hoitoa ja kasvatusta heille sijoitetuille lapsille.


Toimi näin

Jos haluatte alkaa sijais- tai tukiperheeksi, ottakaa yhteyttä perhehoidon yksikköön.


Kenelle ja millä ehdoin

Päätöksen tukiperheen myöntämisestä tai lapsen sijoittamisesta perhehoitoon tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä.

Sopivasta sijais- tai tukiperheen löytämisestä vastaa sijaisperheen yksikkö.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset ihmiset ja mielenterveyskuntoutujat voivat asua perhehoidossa.

Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja esimerkiksi saada kuljetuspalveluita. Myös ikäihmiset ovat oikeutettuja kuljetuspalveluihin.

Kunta voi tehdä sopimuksen perhehoidosta hoitajan tai yksityisen perhehoidon tuottajan kanssa. Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään.

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, osa-aikaista tai ympärivuorokautista. Perhehoidon tavoitteena on antaa mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin, pysyviin ihmissuhteisiin. Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen.


Palvelun toteuttaa: 
Rovaniemen kaupunki