suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Perhehoito

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Voit saada perhehoitoa, jos olet lastensuojelutoimien piirissä oleva lapsi tai nuori, etkä voi asua vanhempiesi tai huoltajiesi kanssa.

Voit myös saada perhehoitoa aikuisena, jos et tuettunakaan voi asua itsenäisesti, esimerkiksi olet kehitysvammainen, mielenterveyskuntoutuja tai ikäihminen.

Perhehoidon saajana sinulla on mahdollisuus kodinomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin sekä perusturvallisuutesi ja sosiaalisten suhteittesi edistämiseen.

Tarpeittesi sekä hoito- ja palvelusuunnitelman perusteella saat perhehoitoa joko jatkuvana tai lyhytaikaisena.

Lyhytaikaisen perhehoidon tavoitteena on tukea kotona asumistasi. Voit saada perhehoitoa joko suunnitellusti tai äkillisessä tarpeessasi. Perhehoitoa voit saada myös osavuorokautisena joko päivä- tai yöhoitona.

Perhehoitoa voit saada myös omaishoidon vapaisiin.

Toimi näin

Jos läheisesi tarvitsee perhehoitoa, ota yhteyttä palveluohjaukseen tai Aino-neuvontaan.

Jos haluat hakeutua perhehoitajaksi, ota yhteyttä erityisryhmien tai ikäihmisten palveluohjaukseen tai perhehoidon yhdyshenkilöön.

  • Jos haluat alkaa ikäihmisen perhehoitajaksi, täytä ikäihmisten perhehoitajaksi hakevan perustiedot -hakemus ja toimita hakemus Oulun kaupungin kirjaamoon.
  • Jos haluat alkaa kehitysvammaisten perhehoitajaksi, täytä kehitysvammaisen perhehoitajaksi hakevan perustiedot -hakemus ja toimita hakemus Oulun kaupungin kirjaamoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Katso lisätietoja ehdoista linkistä "Oulun kaupungin perhehoidon toimintaohje".

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset henkilöt ja mielenterveyskuntoutujat voivat asua perhehoidossa.

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, osa-aikaista tai ympärivuorokautista. Perhehoidon tavoitteena on antaa mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin, pysyviin ihmissuhteisiin. Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen.

Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen henkilö tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja esimerkiksi saada kuljetuspalveluita. Myös ikäihmiset ovat oikeutettuja kuljetuspalveluihin.

Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 4.3.2020