suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun hyvinvointialue

Perhehoito, kehitysvammaiset ja vammaiset henkilöt

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Perhehoidolla tarkoitetaan henkilön hoidon, kasvatuksen tai muun ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella yksityiskodissa.

Perhehoidon tavoitteena on antaa perhehoidossa olevalle henkilölle mahdollisuus kodinomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin. Perhekodin pieni yhteisö, jokapäiväiset kodin askareet ja kiinteät vakituiset ihmissuhteet tukevat perhehoidossa ...

Toimi näin

Kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden perhehoitoa haetaan täyttämällä vammaispalvelu- tai kehitysvammapalvelujen hakemus. Hakemus toimitetaan paikkakunnan vammaispalvelujen tai kehitysvammapalvelujen sosiaalityöntekijälle tai -ohjaajalle.

Kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden perhehoitajana toimimisesta kiinnostuneet saavat lisätietoa tehtävästä vammaispalveluista perhehoidon sosiaaliohjaajalta. Perhehoitajaksi voi hakea täyttämällä ja toimittamalla perhehoitajan hakulomakkeen.

Kenelle ja millä ehdoin

Perhehoito perustuu perhehoitolakiin. Perhehoitoa myönnetään palvelusuunnitelman ja palvelutarpeen arvioinnin mukaisesti lyhytaikaisena, osavuorokautisena tai pitkäaikaisena perhehoitona. Edellytyksenä on, että asiakkaalle löytyy ennakkovalmennuksen käynyt sopiva perhehoitaja. Lisäksi perhehoitokodissa tulee olla vapaa paikka ja perhehoitajan tulee pystyä vastaamaan asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.

Kainuun hyvinvointialueella on käytössä yhtymähallituksen hyväksymä perhehoidon toimintaohje, jolla yhtenäistetään perhehoidon toteuttamista eri asiakasryhmissä.

Perhehoitajaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on koulutuksensa, kokemuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella sopiva antamaan perhehoitoa.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelusta vastaa

Kainuun hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Kainuun hyvinvointialue
Päivitetty: 14.2.2024