suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Perhehoito

  • Palvelu
  • Jyväskylä
  • Julkinen palvelu

Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikkö järjestää lyhytaikaista perhehoitoa Keski-Suomen kuntien lastensuojelun tarpeisiin. Mattilan perhetukikoti järjestää pienten lasten lyhytaikaista perhehoitoa jyväskyläläisille lapsille.

Ikäihmisten perhehoitoon opastusta saa OIVA-keskuksen palveluohjaustiimiltä. Omaishoidon asiakkaita palvelee omaishoidontiimi. Kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden perhehoitoon liittyvissä asioissa lisätietoja saa kehitysvammaisten palveluohjaajilta.

Toimi näin

Asiakas tuodaan perhehoidon piiriin muiden palveluiden kautta.

Jos haluat perhehoitajaksi, ota yhteyttä OIVA-keskukseen (ikäihmiset), kehitysvammaisten palveluohjaajaan tai Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikön sosiaalityöntekijöihin (lapset ja nuoret).

Kenelle ja millä ehdoin

Perhehoitajana toimivat henkilöt tai pariskunnat käyvät lakisääteisissä valmennuksissa ja ohjauksissa määrätyin tavoin. Ennakkovalmennuksen päättyessä kouluttaja arvioi yhteistyössä valmennettavan kanssa, onko hänellä valmiuksia ja kiinnostusta perhehoitajan tehtävään.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset henkilöt ja mielenterveyskuntoutujat voivat asua perhehoidossa.

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, osa-aikaista tai ympärivuorokautista. Perhehoidon tavoitteena on antaa mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin, pysyviin ihmissuhteisiin. Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen.

Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen henkilö tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja esimerkiksi saada kuljetuspalveluita. Myös ikäihmiset ovat oikeutettuja kuljetuspalveluihin.

Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Jyväskylä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 11.3.2020