suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Pelastuspalvelut

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Alue

Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila, Sipoo
Palvelun kielet suomi, englanti, ruotsi

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tuottaa toiminta-alueellaan pelastustoimen tehtävät. Pelastustoimen tehtävät määräytyvät pelastuslaissa ja niitä ovat onnettomuuksien ennaltaehkäisy, pelastustoiminta ja varautuminen poikkeusoloihin. Näiden tehtävien lisäksi pelastuslaitos tekee yhteistyötä eri viranomaisten ja muiden pelastuslaitosten kanssa. Pelastustoimen tehtävien tarkoituksena on ihmisten, ympäristön ja omaisuuden suojaaminen.

Pelastusalan haasteet ovat yhteneväisiä koko maassa. Kehittyvän ja teknistyvän yhteiskunnan mukana erikoisosaamista vaaditaan koko ajan lisää. Alueellisella pelastusorganisaatiolla pystytään maakunnan henkilöstöresurssit saamaan tehokkaampaan käyt-töön.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on vakinaisia paloasemia Porvoossa, Loviisassa ja Sipoossa. Vakinaiset palokunnat päivystävät omilla asemapaikoillaan ja ovat välittömässä ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa.

Sivutoimiset palokunnat ja sopimuspalokunnat ovat 5-15 minuutin lähtövalmiudessa. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on lisäksi kaksi vakinaista tehdaspalokuntaa, Neste Oilin tehdaspalokunta sekä Fortum Power and Heat tehdaspalokunta.

Tekniikan pettäminen, huolimattomuus ja tahalliset vahingonteot ovat syynä siihen, että onnettomuuksilta tuskin koskaan voidaan kokonaan välttyä. Onnettomuudet ovat erilaisia eivätkä ne yleensä ilmoita tulostaan etukäteen. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastustehtävät muodostuvat pääasiassa liikenne- ja muista onnettomuuksista, ajoneuvo-, rakennus- ja muista paloista, ensivastetehtävistä, öljyntorjuntatehtävistä sekä vesipelastustehtävistä.


Toimi näin

Hätätilanteessa soita numeroon 112.


Tausta ja lainsäädäntö

Pelastustoimintaan kuuluvat hälytysten vastaanottaminen, väestön varoittaminen, uhkaavan onnettomuuden torjuminen, onnettomuuden uhrien ja vaarassa olevien ihmisten, ympäristön ja omaisuuden suojaaminen ja pelastaminen, tulipalojen sammuttaminen ja vahinkojen rajoittaminen. Pelastustoimeen kuuluvat myös näihin tehtäviin liittyvät johtamis-, viestintä-, huolto- ja tukitoiminnat.

Pelastustoiminta käynnistyy hätäilmoituksen tekemisellä hätänumeroon 112. Hätäkeskus hälyttää tarpeellisen henkilöstön ja kaluston tilanteen mukaan. Kiireellinen pelastustoiminta on avun tarvitsijalle maksutonta.


Palvelun toteuttaa: 
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos