suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Patologian palvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Patologian osasto koostuu kahdesta erillisestä yksiköstä, obduktio-osastosta ja patologian laboratoriosta. Patologian palveluihin kuuluvat keskussairaalan kudos- ja solunäytteiden tutkiminen sekä lääketieteelliset ruumiinavaukset ja niistä lääkärin lausuntojen antaminen.

Patologian laboratorio

  • Patologian laboratoriossa valmistetaan ja tutkitaan keskussairaalassa otetut kudos- ja solunäytteet. Kudosnäytteitä ovat ihon koepalat esimerkiksi poistetut luomet, mahan- ja suolistontähystyksessä otetut koepalat, mutta myös kookkaat leikkauksessa poistetut elimet kuten kohdut, suoliston kappaleet ja rintasyövän takia poistetut maitorauhaset. Solunäytteitä ovat puolestaan gynekologiset papanäytteet, yskös- ja virtsanäytteet, keuhkoputkien tai mahan imu- ja harjanäytteet sekä ohuella neulalla otetut imunäytteet. Näitä ohutneulanäytteitä voidaan ottaa lähes mistä tahansa elimestä. Tutkimuslöydöksestä patologi antaa kirjallisen lausunnon hoitavalle lääkärille. Hoitava lääkäri puolestaan ilmoittaa/ kertoo löydöksen potilaalle.

Obduktio-osasto

  • Obduktio-osastolla on vainajien kylmäsäilytystilat ja avaussalissa tehdään ruumiinavaukset. Ruumiinavaus tehdään vain, jos kuolinsyy jää epäselväksi. Lääketieteellisen ruumiinavauksen tekee sairaalan patologi ja avauksessa pyritään selvittämään mikä vainajan sairauksista on aiheuttanut kuoleman ja mahdollisesti millä tavalla. Lääketieteelliseen ruumiinavaukseen tarvitaan omaisten lupa. Lääketieteellisen ruumiinavauksen löydöksistä patologi antaa hoitaneelle lääkärille kirjallisen lausunnon. Hoitanut lääkäri kertoo löydöksistä omaisille. Patologi tekee avauslöydöksistä alustavan lausunnon yleensä 1-2 vuorokauden kuluessa. Lopullinen lausunto mikroskooppilöydöksineen on valmis noin 3 kk kuluttua.

Vainajan hautaamista varten tarvitaan hautauslupa. Hautausluvan antaa hoitanut lääkäri siinä tapauksessa, että ruumiinavausta ei tehdä. Lääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen luvan antaa hoitanut lääkäri tai harvemmin patologi, oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen puolestaan oikeuslääkäri.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 25.6.2020