suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Palveluseteli

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palveluseteli on käytössä omaishoidon vapaiden järjestämisessä ja vanhusten tehostetussa palveluasumisessa.

Palvelusetelijärjestelmää säätelee laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä. Palvelusetelilain tavoitteena on lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kaupunkien, elinkeinotoiminnan ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä. Lailla ei muuteta kaupunkien velvoitteita järjestää asukkailleen sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Lain mukaan asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin kaupungin tulee ohjata hänet kaupungin muilla tavoin järjestämien palvelujen piiriin. Jos asiakas ei ole oikeustoimikelpoinen eikä hänellä ole laillista edustajaa, ei palvelusetelin käyttö ole mahdollista.

Omaishoitajan pyynnöstä lakisääteinen vapaa voidaan järjestää antamalla jokaista vapaavuorokautta kohti palveluseteli kotihoitoon, jolloin hoidettava on kotona.

Omaishoidon vapaan palvelusetelituottajiksi hyväksytään luvanvaraiset ja ilmoitukseen perustuvat yksityisen sosiaalipalvelun tai terveyspalveluntuottajat. Hyväksymispäätöksen tekee vanhustyön johtaja.

Toimi näin

Palvelusetelilain tavoitteena on lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kaupunkien, elinkeinotoiminnan ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä. Lailla ei muuteta kaupunkien velvoitteita järjestää asukkailleen sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Lain mukaan asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin kaupungin tulee ohjata hänet kaupungin muilla tavoin järjestämien palvelujen piiriin. Jos asiakas ei ole oikeustoimikelpoinen eikä hänellä ole laillista edustajaa, ei palvelusetelin käyttö ole mahdollista.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelusetelin saamiseen ei ole subjektiivista oikeutta, mutta se tuo mahdollisuuden valita palveluntuottaja silloin kun on saanut päätöksen palvelusta.

Tehostettuun palveluasumiseen myönnettävä palveluseteli on tulosidonnainen. Palvelusetelin asiakaskohtainen arvo riippuu asiakkaan nettotuloista, joihin lasketaan kaikki tulot. Omavastuuosuus palvelun hinnasta määräytyy asiakkaan tulojen mukaan, samalla tavalla kuin silloinkin, kun asiakas asuu kaupungin asumisyksikössä tai ostopalveluyksikössä.

Tehostetun palveluasumisen palvelusetelin käyttö on mahdollista kaikkiin tuloluokkiin kuuluville asiakkaille, jos valinta kohdistuu palveluntuottajiin, joiden vuorokausihinta on enintään setelin perushinnan suuruinen. Jos asiakas valitsee kalliimman palvelun, hänen oma maksuosuutensa kasvaa. Silloin hän joutuu harkitsemaan, onko hänellä taloudellisesti mahdollista valita haluamansa palveluntuottaja.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 21.1.2021