suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Naantalin kaupunki

Palveluasuminen vaikeavammaisille

  • Palvelu
  • Naantali
  • Julkinen palvelu

Palveluasumista voidaan järjestää vaikeavammaiselle henkilölle, joka tarvitsee asumisensa yhteydessä hoivaa ja huolenpitoa. Palveluasumiseen liittyviä palveluita toteutetaan esimerkiksi oman asunnon muutostöinä ja sinne osoitettuna kotipalveluna. Palveluasumista omassa kodissa toteutetaan omaishoidon tuen tai henkilökohtaisen avustajan avulla.

Vaikeavammaisen henkilön asuminen on mahdollista järjestää myös palvelutalossa. Palveluasuminen järjestetään pääasiallisesti ostopalveluna. Palvelu voidaan toteuttaa myös henkilön omassa kodissa ja kunnan omana palvelutoimintana.

Toimi näin

Palveluasumista haetaan vammaispalveluhakemuksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Vaikeavammaiselle henkilölle järjestetään palveluasumista, mikäli hän vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä tarvitsee apua arkipäiväisissä elämään liittyvissä toiminnoissa. Lisäksi henkilöllä ei ole tarvetta jatkuvaan laitoshoitoon.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palveluasumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat asumisensa yhteydessä hoivaa ja huolenpitoa. Palveluasunnoissa ja ryhmäkodeissa asumiseen liittyy asukkaan tarpeen mukainen hoito. Palvelutalossa asukas maksaa asunnostaan vuokraa tai vastikkeen sekä tarvitsemistaan palveluista käytön mukaan. Hän maksaa itse myös muut asumis-, ruoka- ja lääkekulunsa. Asukas voi saada eläkkeensaajan asumistukea, hoitotukea ja sairaanhoitokorvauksia. Asukas voi kalustaa asuntonsa itse.

Palveluasuminen lasketaan avohoidoksi. Palveluasumista voivat järjestää julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNaantalin kaupunki
Palvelusta vastaaNaantalin kaupunki
Alue Naantali
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Naantalin kaupunki
Päivitetty: 22.1.2020