suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka

Palveluasuminen

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Asumispalvelu- ja hoivayksiköissä tarjotaan kodinomaista, turvallista ja virikkeellistä, toimintakykyä ylläpitävää ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa elämän loppuun saakka. Palvelu sisältää myös kotihoitoa tukevaa asiakkaiden kokonaistilanteen kartoitusta ja arviointia, intervallihoitoa, lyhytaikaista jatkohoitoa sekä kuntoutusta.

Asumispalveluja järjestetään voimavaroja tukevassa ja viihtyisässä ympäristössä ikäihmisille, jotka eivät enää pärjää itsenäisesti tai kotihoidon ja omaisten tuella kotona. Pienkodeissa ja tavallisessa palveluasumisessa yöaikaista turvallisuutta tuetaan yöpartion käynneillä ja ympärivuorokautisessa hoivassa on läsnä oleva yöhoitaja.

Asumismuoto voi olla vuokra-asunto pienkodilla, tavallisessa palveluasumisessa tai ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa.

Palvelua tarjotaan palveluohjauksen kriteerit täyttäville ikäihmisille, jotka turvattomuuden tai toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi tarvitsevat päivittäin runsaasti apua useissa arjen toiminnoissa tai säännöllisesti ohjausta ja valvontaa.

Palvelu perustuu palvelu- ja hoitosuunnitelmaan, joka laaditaan yhdessä asiakkaan, omaisen ja omahoitajan kanssa. Suunnitelmassa huomioidaan asukkaan hoitoon, hoivaan ja kuntoutukseen liittyviä tarpeita.

Omaiset ja vapaehtoiset ovat tärkeä osa asukkaan hyvinvointia ja heille on mahdollisuus osallistua toimintaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palveluasumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat asumisensa yhteydessä hoivaa ja huolenpitoa. Palveluasunnoissa ja ryhmäkodeissa asumiseen liittyy asukkaan tarpeen mukainen hoito. Palvelutalossa asukas maksaa asunnostaan vuokraa tai vastikkeen sekä tarvitsemistaan palveluista käytön mukaan. Hän maksaa itse myös muut asumis-, ruoka- ja lääkekulunsa. Asukas voi saada eläkkeensaajan asumistukea, hoitotukea ja sairaanhoitokorvauksia. Asukas voi kalustaa asuntonsa itse.

Palveluasuminen lasketaan avohoidoksi. Palveluasumista voivat järjestää julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSoTe kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSoTe kuntayhtymä
Alue Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Päivitetty: 21.4.2021