suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pohjanmaan pelastuslaitos

Palotarkastus

  • Palvelu
  • 11 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Pelastuslaitos suunnittelee valvontasuunnitelmassaan (pelastuslaki 79§) valvontavelvoitteen toteuttamisen pelastusalueellaan. Valvontasuunnitelman tavoitteena on täyttää pelastuslain edellytykset suunnitelmalliselle ja riskiperusteiselle valvonnalle.

Palotarkastuksessa valvotaan, että:

  • rakennus tai rakennelma, sen ympäristö ja muut olosuhteet tarkastuskohteessa ovat turvalliset
  • kiinteistön omistaja tai haltija on varautunut onnettomuuksien ehkäisyyn, vahinkojen torjuntaan ja väestönsuojeluun
  • rakennus ympäristöineen on paloturvallisuutta ajatellen vähintään rakennusluvan ja kunnan pelastusviranomaisen kohteelle antamien määräysten mukaisessa kunnossa
  • säädöksissä vaadittujen tai viranomaisien määräämien automaattisten sammutus- ja paloilmoitinlaitteistojen sekä muiden turvallisuutta edistävien laitteiden ja laitteistojen kunnossapito ja tarkastukset on tehty vaatimuksien mukaisesti.

Palotarkastuksia saa suorittaa alueen pelastusviranomainen. Palotarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Toimi näin

Päästä palotarkastuksen tekijä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Esitä tarkastajalle kaikki tarvittavat asiakirjat.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palotarkastuksia tekee pelastusviranomainen. Palotarkastaja antaa tarkastuskäynnin yhteydessä paloturvallisuudesta ohjeita ja neuvoja, ja tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Kiinteistön omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava viranomaiselle pelastussuunnitelma ja muita tietoja rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjanmaan pelastuslaitos
Palvelusta vastaaPohjanmaan pelastuslaitos
Alue Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vöyri
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Pohjanmaan pelastuslaitos
Päivitetty: 1.7.2021