suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan pelastuslaitos

Palotarkastus

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palotarkastus on pelastusviranomaisen tekemä valvontakäynti. Palotarkastuksella valvotaan pelastuslakiin ja kemikaaliturvallisuuslakiin perustuvien velvoitteiden noudattamista ja annetaan neuvoja ja ohjeita turvallisuuden kehittämiseksi. Tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Vakavissa turvallisuuspuutteissa pelastusviranomainen voi tarvittaessa antaa korjausmääräyksiä tai suosituksia.

Asuinrakennusten ja vapaa-ajan asuntojen palotarkastuksia voidaan toteuttaa paloturvallisuuden itsearvioinnin keinoin.

Palotarkastuksella valvotaan, että rakennus tai rakennelma, sen ympäristö ja muut olosuhteet tarkastuskohteessa ovat turvalliset. Lisäksi huolehditaan, että kiinteistön omistaja tai haltija on varautunut onnettomuuksien ehkäisyyn, vahinkojen torjuntaan ja väestönsuojeluun säädöksien ja määräysten edellyttämällä tavalla. Tarkastuksen yhteydessä annetaan tulipalojen ja muiden onnettomuuksien torjunt ...

Toimi näin

Pelastuslaitos sopii palotarkastuksesta palotarkastuskohteen vastuuhenkilön kanssa.

Päästä palotarkastuksen tekijä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Esitä tarkastajalle kaikki tarvittavat asiakirjat.

Lisätietoa Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävältä palotarkastajalta, joka palvelee arkisin 8:30 - 12:00 numerosta 040 716 7766.

Kenelle ja millä ehdoin

Pelastussuunnitelmavelvollisten asuinrakennusten osalta säännöllinen valvonta toteutetaan Pirkanmaalla perinteisin palotarkastusmenetelmin sekä asiakirjavalvonnalla.

Pientalojen (vakituisesti asumiskäytössä olevat ja vapaa-ajan asunnot) säännöllisen valvonnan määräväli on Pirkanmaalla palvelutasopäätöksen perusteella enintään viisi vuotta. Pientalojen valvonnassa on käytössä omavalvonta. Omavalvonnassa pelastuslaitos postittaa valvottaviin kohteisiin omavalvontakirjeen, -lomakkeen ja opasmateriaalia, joiden perusteella asukas tekee omatoimisen kartoituksen kotinsa paloturvallisuuden perusasioista. Tarkastuslomake palautetaan pelastuslaitokselle, jossa lomakkeen perusteella arvioidaan mahdolliset jälkivalvontatarpeet sekä kirjataan suoritettu omavalvonta valvontarekisteriin. Perinteinen palotarkastus suoritetaan kohteisiin, jotka eivät palauta omavalvontalomaketta. Lisätietoa pientalojen paloturvallisuusoppaasta.

Muiden kuin pientalojen osalta otetaan vaiheittain käyttöön omavalvonta koko Pirkanmaalla. Omavalvonnassa pelastuslaitos postittaa valvottaviin kohteisiin omavalvontakirjeen, -lomakkeen ja opasmateriaalia, joiden perusteella taloyhtiössä tehdään omatoimisesti kartoitus taloyhtiön paloturvallisuuden perusasioista. Tarkastuslomake palautetaan pelastuslaitokselle, jossa lomakkeen perusteella arvioidaan mahdolliset jälkivalvontatarpeet sekä kirjataan suoritettu omavalvonta valvontarekisteriin. Perinteinen palotarkastus suoritetaan kohteisiin, jotka eivät palauta omavalvontalomaketta.

Palotarkastuksen tekijä on päästettävä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Kohteen edustajan on esitettävä tarkastajalle tarvittavat asiakirjat. Lisätietoa Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävältä palotarkastajalta, joka palvelee arkisin 8:30-12. Päivystävän palotarkastajan tavoittaa pelastuslaitoksen puhelinvaihteen kautta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan pelastuslaitos

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan pelastuslaitos
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan pelastuslaitos
Päivitetty: 29.12.2022