suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kymenlaakson pelastuslaitos

Palotarkastus

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kymenlaakson pelastuslaitoksella valvontatoimintaa ohjaa vuosittain laadittava valvontasuunnitelma, joka perustuu palvelutasopäätökseen. Valvontasuunnitelmassa määritetään alueella vuosittain tehtävät valvontatoimenpiteet eri tyypeittäin ja kohteittain, valvontatoimenpiteitä kutsutaan myös tuttavallisemmin palotarkastuksiksi. Valvontatoiminnalla pyritään valvomaan Pelastuslain 379/2011 2. ja 3. luvun toteutumista erilaisissa valvottavissa kohteissa.

Valvontatoiminta koostuu erilaisista palotarkastuksista sekä asiakirjavalvonnasta. Valvontaa tehdään asuinrakennusten itsearvioinnista aina isoihin kemikaalikohteisiin asti. Valvontatoimintaa harjoittavat niin riskienhallinnan palvelualueen työntekijät, kuin pelastustoiminnankin palvelualueen työntekijät. Valvontatoiminnan tavoitteena on lähtökohtaisesti kiinteistön omistajien, haltijoiden ja toiminnanharjoittajien ohjaus sekä neuvonta. Tarvittaessa valvontatehtävällä voidaan asettaa myös Pelastuslain mukaisia korjausmääräyksiä.

Pelastuslaitoksen suorittama valvonta perustuu aina riskien arviointiin. Valvonnan tulee olla laadukasta, säännöllistä ja tehokasta. Valvontatoimintaa voidaan lähtökohdiltaan pitää laadukkaana, kun toiminnassa noudatetaan tarkasti lakia, menettelyssä hyvää hallintoa sekä turvataan perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen

Toimi näin

Päästä palotarkastuksen tekijä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Esitä tarkastajalle kaikki tarvittavat asiakirjat.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palotarkastuksia tekee pelastusviranomainen. Palotarkastaja antaa tarkastuskäynnin yhteydessä paloturvallisuudesta ohjeita ja neuvoja, ja tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Kiinteistön omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava viranomaiselle pelastussuunnitelma ja muita tietoja rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKymenlaakson pelastuslaitos
Palvelusta vastaaKymenlaakson pelastuslaitos
Alue Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kymenlaakson pelastuslaitos
Päivitetty: 30.3.2021