suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Palotarkastus

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palotarkastusten tavoitteena on parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Pelastuslaitos kohdistaa valvontaa alueen riskien ja muiden erityisten valvontatarpeiden mukaisesti. Pelastuslaitoksen palotarkastukset ja muu valvontatoiminta määritellään pelastuslaitoksen valvontasuunnitelmassa.

Pelastuslaitoksen valvontasuunnitelmassa määritellään palotarkastusten vuosittainen määrä. Osa palotarkastuksista alueellamme toteutetaan omavalvonnalla. Siinä pääset itse arvioimaan ja kehittämään turvallisuutta pelastuslaitoksen lomakkeen ja ohjeistuksen pohjalta. Pelastuslaitos lähettää omavalvontalomakkeen oheismateriaaleineen vuosittain tietyille rajatuille alueille. Omatarkastuslomake on palautettava pelastusviranomaiselle määräaikaan mennessä, joko verkkolomakkeella tai palautuskuoressa.

Tarkastustoimintaan kuuluvat rakennukset tai tilat, joissa henkilö- ja paloturvallisuudelle tai ympäristölle aiheutuva vaara arvioidaan olevan tavallista suurempi. Näitä kohteita ovat mm. hoitolaitokset, majoitustilat, ravintolat, koulut ja päiväkodit, kauppakeskukset sekä teollisuuskohteet. Näissä kohteissa tarkastusväli on 1-10 vuotta.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palotarkastaja ohjaa ja neuvoo sinua paloturvallisuusasioissa, nuohouksen järjestämisessä, palotarkastuksiin liittyvissä kysymyksissä, pelastussuunnittelussa sekä onnettomuuksien ehkäisyyn liittyvissä asioissa.

Toimi näin

Palotarkastuksen tekijä on päästettävä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Kohteen edustajan on esitettävä tarkastajalle tarvittavat asiakirjat.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palotarkastuksia tekee pelastusviranomainen. Palotarkastaja antaa tarkastuskäynnin yhteydessä paloturvallisuudesta ohjeita ja neuvoja, ja tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Kiinteistön omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava viranomaiselle pelastussuunnitelma ja muita tietoja rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Palvelusta vastaaKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Alue Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula, Vantaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Päivitetty: 1.11.2019