suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Suomen pelastuslaitos

Palotarkastus

  • Palvelu
  • 22 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palotarkastuspalvelut ovat osa Keski-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintaa. Palotarkastuspalvelut käsittävät rakennusten ja tilaisuuksien palotarkastuksia joihin liittyy myös neuvonta- ja valistustapahtumat.

Palotarkastuksissa neuvotaan, opastetaan ja käydään läpi kohteen paloturvallisuusasiat. Tarkastuksessa valvotaan rakennuksen ja sen ympäristön turvallisuus sekä tarkastetaan säädösten mukainen varautuneisuus onnettomuuksien ehkäisyyn, vahinkojen torjuntaan ja väestönsuojeluun sekä neuvotaan tulipalojen ja muiden onnettomuuksien torjuntaan.

Palotarkastuksia tehdään määrävälein kohteen koosta ja toiminnasta riippuen. Tarkastuksia saatetaan tehdä vuoden välein, viiden vuoden välein tai jopa harvemmin, mikäli riskikartoituksessa on todettu, ettei käytöstä aiheudu tavallista suurempaa vaaraa.

Palotarkastuksessa ja palotarkastusaikaväliä määrittäessä otetaan huomioon:

- Asukkaiden poistumismahdollisuudet ja kyky omatoimiseen pelastautumiseen

- Palon leviämisvaara

- Palokunnan toimintavalmius

- Kohteen saavutettavuus

- Alueen riskiluokka

- Rakentamistapa ja –materiaali

- Muut paloturvallisuuteen vaikuttavat seikat, jotka on sovittu tarkkailtaviksi nuohouksen yhteydessä.

Palotarkastuksen suorittaa pelastusviranomainen ja tarkastukseen tulee osallistua kohteen omistaja, haltija tai turvallisuusasioista vastaava henkilö, esimerkiksi isännöitsijä. Palotarkastusten tehtävänä on minimoida ihmisille, omaisuudelle tai ympäristölle onnettomuudesta aiheutuva vaara.

Perinteisen palotarkastuksen rinnalle on tullut omavalvonta, jonka tavoitteena on auttaa asukasta havainnoimaan kodin tai kesämökin paloturvallisuuspuitteita ja korjaamaan niitä. Omavalvontaa toteutetaan lähettämällä omavalvontakirjeitä kiinteistöihin, alueittain, jolloin kiinteistön omistaja tai asukas suorittaa kiinteistössä lomakkeen mukaisen tarkastuskierroksen.

Toimi näin

Päästä palotarkastuksen tekijä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Esitä tarkastajalle kaikki tarvittavat asiakirjat.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Palotarkastuksen hinnasto löytyy pelastuslaitoksen verkkosivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palotarkastuksia tekee pelastusviranomainen. Palotarkastaja antaa tarkastuskäynnin yhteydessä paloturvallisuudesta ohjeita ja neuvoja, ja tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Kiinteistön omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava viranomaiselle pelastussuunnitelma ja muita tietoja rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Suomen pelastuslaitos-liikelaitos
Palvelusta vastaaKeski-Suomen pelastuslaitos-liikelaitos
Alue Äänekoski, Hankasalmi, Jämsä, Joutsa, Jyväskylä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Keski-Suomen pelastuslaitos
Päivitetty: 21.7.2020