suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos

Palotarkastus

  • Palvelu
  • 17 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palotarkastukset ovat ennaltaehkäiseviä valvonta- ja neuvontakäyntejä kiinteistöihin, yrityksiin, maatiloille, tapahtumiin sekä pyydettäessä asuinrakennuksiin. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen palotarkastajat ja nuohoajat tekevät yhteistyötä kiinteistöjen turvallisuuden edistämiseksi. Palotarkastuksien tarkoituksena on luoda turvallinen toimintaympäristö kaikenlaisissa kohteissa.

Perinteisen palotarkastuksen rinnalle on tullut Paloturvallisuuden itsearviointi, jonka tavoitteena on auttaa asukasta havainnoimaan kodin tai kesämökin paloturvallisuuspuitteita ja korjaamaan niitä. Paloturvallisuuden itsearviointia toteutetaan lähettämällä Paloturvallisuuden itsearviointikirjeitä kiinteistöihin, alueittain, jolloin kiinteistön omistaja tai asukas suorittaa kiinteistössä lomakkeen mukaisen tarkastuskierroksen.

Palotarkastuksilla valvotaan, että rakennusten omistajat, haltijat ja toiminnanharjoittajat huolehtivat rakennusten ja kiinteistöjen palo- ja henkilöturvallisuudesta. Kaikkien on myös varauduttava onnettomuuksien ehkäisyyn ja pelastustoimintaan onnettomuus- ja vaaratilanteissa. Valvontatyöhön liittyy myös tulipalojen ja muiden onnettomuuksien torjuntaa koskeva opastus- ja neuvontatyö.

Palotarkastusten lisäksi pelastusviranomainen suorittaa asiakirjavalvontaa, jonka tarkoituksena on varmistaa velvoitteiden noudattaminen kohteessa.

Lainsäädännön muutoksella kohdennetaan pelastuslaitosten valvonta nykyistä paremmin oman alueen riskien ja muiden erityistarpeiden mukaisesti. Vapautuvat resurssit kohdennetaan turvallisuusviestintään sekä muiden viranomaisten ja yhteistyötahojen ohjaukseen.

Toimi näin

Palotarkastuksen tekijä on päästettävä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Kohteen edustajan on esitettävä tarkastajalle tarvittavat asiakirjat.

Pelastuslaissa tai sen nojalla annetuissa säädöksissä ei enää määritellä palotarkastettavia kohteita, vaan pelastuslaitos määrittelee itse palotarkastettavat kohteet alueella esiintyvien riskien pohjalta.

Valvottavat kohteet ja toimenpiteet määritellään valvontasuunnitelmassa, joka perustuu palvelutasopäätökseen ja riskien arviointiin. Valvontasuunnitelma päivitetään vuosittain.

Ilmoitukset, joita pelastusviranomaiselle on tehtävä ja niiden odotettavissa olevat käsittelyajat, ovat Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen verkkosivuilla.

Pelastuslaitoksella asia tulee vireille ottamalla yhteyttä päivystävään pelastusviranomaiseen, pelastusjohtajaan, pelastuspäällikköön, paloasemaryhmän päällikköön tai paloaseman vastuuhenkilöön. Pelastuslaitokselle voit lähettää myös sähköpostia, yhteystiedot ovat pelastuslaitoksen verkkosivuilla.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen palveluja saa seuraavissa kunnissa: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli, Ähtäri.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Palotarkastusten maksut ja maksuperusteet löytyvät hinnastosta, joka löytyy pelastuslaitoksen kotisivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palotarkastuksia tekee pelastusviranomainen. Palotarkastaja antaa tarkastuskäynnin yhteydessä paloturvallisuudesta ohjeita ja neuvoja, ja tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja.

Kiinteistön omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava viranomaiselle pelastussuunnitelma ja muita tietoja rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Pohjanmaan pelastuslaitos
Palvelusta vastaaEtelä-Pohjanmaan pelastuslaitos
Alue Ähtäri, Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos
Päivitetty: 20.4.2020