suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Päivystys

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kun potilas on hengenvaarassa, toimi nopeasti ja soita välittömästi hätänumeroon 112, josta saat apua ja toimintaohjeita. Päivystyshoitoon tulee hakeutua välittömästi, jos potilaalla on esim. uusia halvausoireita, kovaa rintakipua, hengitysvaikeuksia, isoja vammoja ja luunmurtumia, ruhjeita ja/tai vuotavia haavoja, runsasta verenvuotoa (esim. verioksennus tai nenäverenvuoto), äkillisesti alkanut k ...

Toimi näin

Kenelle ja millä ehdoin

Kun vaivasta ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta se vaatii kiireellistä tutkimista ja hoitoa, hakeudu omaan terveyskeskukseesi sen aukioloaikana. • Terveyskeskusten ollessa kiinni ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuina ja pyhinä soita keskussairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan (0100 84 884), jossa arvioidaan tilanteesi, annetaan tarpeenmukaisia hoito-ohjeita ja ohjataan eteenpäin.

Tausta ja lainsäädäntö

Päivystyksessä annetaan potilaalle kiireellistä hoitoa. Hoidon tarve voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Päivystyksessä hoidetaan kaikkia kiireellisen avun tarvitsijoita näiden asuinpaikasta riippumatta.

Hoitaja tai lääkäri tekee potilaalle hoidontarpeen arvioinnin, jossa määritellään hoidon kiireellisyys ja tarve. Jos hoidon tarve ei ole kiireinen, potilaan tulee hakeutua terveyskeskukseen virka-aikana.

Päivystyspalveluita on saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina. Ympärivuorokautinen päivystys järjestetään suurten sosiaali- ja terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä.

Palvelun toteuttaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Palvelusta vastaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Tekstistä vastaa: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 8.3.2022