suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto

Päivä- ja kotisairaalapalvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Päivä- ja kotisairalan potilaana saat lääkehoitoa erilaisissa pitkäaikaisissa ja lyhytaikaisissa sairauksissa.

Siirryt potilaaksemme joko päivystyksestä, sairaalan osastolta tai erikoissairaanhoidon lääkärin vastaanotolta. Kotisairaalassa voimme jatkaa osastolla jo aloitettua hoitoa, näin pääset kotiutumaan aiemmin.

Yksikkömme sijaitsee sairaalan B-rakennuksessa, sisäänkäynti B, 2. kerros.

Hoito tapahtuu aina lääkärin ohjauksessa.

Päiväsairaala

Hoidamme potilaita, jotka tarvitsevat lääkehoitoa suonensisäisesti tai pistoksina. Jos sairautesi ei vaadi pysyvää sairaalahoitoa, voimme antaa lääkehoitosi päiväsairaalassa. Olet mahdollisesti ennen sitä ollut potilaana osastolla tai tavannut lääkärin esimerkiksi sisätautien poliklinikalla.

Tavallisimpia hoitoja ovat mm. reumasairauksien ja suolistotulehdussairauksien biologiset lääkehoidot, solunsalpaajahoidot, raudanpuutetilojen infuusiot ja punasolujen poisto (venesektio).

Päiväsairala on auki arkisin klo 7:30 - 15:30.

Kotisairaala

Kotisairaalassa sinua voidaan hoitaa potilaana kotona tai asumisyksikössä sairaalan sijaan. Sinut voidaan kirjata ulos osastolta aikaisemmin ja hoitoa voidaan jatkaa kotona.

Hoito kotisairaalassa edellyttää, että olet halukas siirtymään kotisairaalan potilaaksi. Yleiskunnon/toimintakyvyn tulee olla niin hyvä, että selviydyt kotona kotisairaalan käyntien välillä.

Tavallisimpia hoitoja ovat mm. infektioiden hoito suonensisäisillä antibiooteilla, eristyspotilaiden hoito kotona (infektioherkät potilaat) ja palliatiiviset hoidot (oireenmukainen hoito).

Kotikäynnillään sairaanhoitaja voi myös ottaa tarvittavat verikokeet ja konsultoida lääkäriä vastauksista.

Kotisairaala ottaa uusia potilaita klo 8 - 20 välisenä aikana.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Laskutamme maksun palveluistamme.

Tausta ja lainsäädäntö

Tietyissä tilanteissa potilas voi saada sairaalahoitoa kotonaan. Hoito on hoitavan lääkärin suunnittelemaa ja toteuttamaa. Kotisairaalahoitoa annetaan potilaan suostumuksella. Edellytys on, että potilaan kunto on riittävä ja sairauden edellyttämät hoitotoimenpiteet voidaan toteuttaa myös kotona. Kotisairaalahoitoa suunniteltaessa otetaan aina huomioon myös kodin kokonaistilanne ja mahdolliset muut perheenjäsenet.

Kotona annettava sairaalahoito on vaihtoehto sairaalassa tapahtuvalle hoidolle. Se edellyttää yleensä hoitohenkilökunnan kotikäyntejä tai potilaan käyntejä sairaalassa suunnitelman ja tilanteen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Palvelusta vastaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Alue Luoto, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Päivitetty: 29.7.2020