suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Päihdeongelmaisten palveluohjaus

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Terveysasemilla työskentelee psykiatrisia sairaanhoitajia antaen tukea ja keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteisiin liittyvissä vaikeuksissa sekä mielenterveyteen ja päihteidenkäyttöön liittyvissä ongelmissa. Heiltä saa apua masennusoireiden ja ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon ja tukea myös alkoholin käytön vähentämiseksi.

A-klinikalla hoidetaan erilaisista päihderiippuvuusongelmista kärsiviä ja peliriippuvaisia. Nuorille on oma sairaanhoitaja. Neuvonta-apua tarjotaan myös päihdeongelmaisen läheisille. A-klinikalla toteutetaan opidiriippuvaisten vieroitus- ja korvaushoitoa.

Ajanvarauksen yhteydessä arvioidaan kiireellisyys ja saman päivän aikana pyritään järjestämään alkoholin aiheuttamien vieroitusoireiden hoidon arviointi.

Hoitomuotoina käytetään yksilö-, pari-, perhe- ja verkostotyöskentelyä. A-klinikkakäyntien tavoitteena on kartoittaa elämäntilannetta, parantaa elämänhallintaa ja motivoida elämänmuutokseen. Tukihoitona käytetään korva-akupunktioita sekä alkoholinkäyttöä estäviä tai hillitseviä lääkehoitoja.

Toimi näin

Mipa-sairaanhoitajan vastaanotolle pääsee ajanvarauksella. Lähetettä ei tarvita. Yhteydenotot puhelinaikana klo 11-11:30 tai tekstiviestillä.

A-klinikalle pääsee ajanvarauksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen tarjotaan ohjausta ja neuvontaa päihdevieroitukseen ja -kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Neuvojat kertovat, mitä palveluita on tarjolla, miten niihin hakeudutaan ja mitä niiden käyttö edellyttää. He opastavat kaikkien päihdepalveluita tuottavien tahojen pariin.

Päihdeongelmaiset ja heidän läheisensä voivat saada neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Neuvojat eivät tee palveluihin liittyviä päätöksiä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Palvelusta vastaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 6.12.2021