suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Päihdekuntoutus

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Päihdekuntoutuksen tavoitteena on ehkäistä päihdyttävien aineiden (alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden) käyttöä ja edistää asiakkaan toimintakykyä sekä elämänhallintaa. Palvelut ovat asiakkaan tukemista, neuvomista ja ohjaamista eri sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja avohuollon tukitoimiin, joita annetaan avun, tuen ja hoidon tarpeen perusteella.

Avokuntoutusta tarjoaa aikuisille A-klinikka, joka antaa moniammatillista apua päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville sekä mahdollisuuksien mukaan heidän läheisilleen. Asiakkuus perustuu vapaaehtoisuuteen ja hoidossa korostuu luottamuksellinen yhteistyö asiakkaan ja hänen lähiverkostonsa kanssa.

Nuorille avokuntoutusta tarjoaa Nuotta, joka on apuna nuorille ja heidän perheilleen, kun huolena on nuoren päihde- tai riippuvuusasiat. Hoidossa huomioidaan nuoren ja hänen perheensä koko elämäntilanne ja jokaisen asiakasperheen kanssa sovitaan heidän tarpeitaan vastaava hoitokokonaisuus. Nuotta on nuoren tukena niin pitkään kuin tarvitaan.

Toimi näin

Asiakkaaksi voi ilmoittautua ilman lähetettä ja vastaanotolle voi halutessaan tulla myös perheen/ läheisen kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

A-klinikan avokuntoutuspalvelut ovat maksuttomia Kokkolan kaupungin sekä Kruunupyyn kunnan asukkaille. Nuotan käynnit ovat myös asiakkaalle maksuttomia.

Tausta ja lainsäädäntö

Päihdekierteen katkaisun jälkeen potilas voi tarvita avomuotoista tai ympärivuorokautista päihdekuntoutusta. Kuntoutuksen tarkoitus on tukea potilaan päihteettömyyttä ja elämänhallintaa ja edistää hänen toimintakykyään. Kuntoutus voi olla lääkinnällistä ja sosiaalista kuntoutusta. Tarvittaessa potilas voi saada päihdekuntoutuksena myös ammatillista kuntoutusta.

Päihdekuntoutusta järjestävät eri palveluntuottajat. Kuntoutukseen osallistuva voi olla oikeutettu Kelan maksamaan kuntoutusrahaan, jos hän on 16–67-vuotias ja jos kuntoutus voi edistää hänen työhönpaluutaan tai työhön pääsyään.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 8.7.2020