suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Päihdehuollon jälkikuntoutus

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Alue

Vantaa
Palvelun kielet suomi, ruotsi

Jälkikuntoutus on tukimuoto päihdekuntoutujille, jotka ovat toipumassa päihderiippuvuudesta.

Jälkikuntoutuksen vaihe alkaa silloin, kun päihteiden käyttö on loppunut ja voimavaroja löytyy muuhunkin kuin raittiina pysymiseen. Jälkikuntoutuksen vaihe on yksi vaihe päihdekuntoutujan toipumisessa joko varsinaisen päihdehoidon rinnalla tai sen jälkeen.

Jälkikuntoutuksen tehtävänä on helpottaa toipujan itsenäisen elämän rakentamista tarjoamalla tukea arkeen sekä kuntoutukseen liittyvien asioiden selvittelyyn. Jälkikuntoutuksen tuki on konkreettista arkielämän ongelmien selvittelyä, jossa tuen tarpeeseen reagoidaan joustavasti ja nopeasti erityisesti erilaisissa kriisitilanteissa ja kuntoutuksen siirtymävaiheissa. Jälkikuntoutukseen kuuluu päihdekuntoutujan ammatillinen kuntoutus, jossa etsitään ratkaisuja kuntoutujan kouluttautumiseen, työllistymiseen tai työkyvyn arviointiin.

Jälkikuntoutuksen työntekijät tekevät liikkuvaa työtä, jolloin asiakkaita tavataan tarpeen mukaan myös heidän kotonaan ja eri palveluissa, esim. päihde- ja psykiatrian poliklinikoilla, TE-toimistoissa, Kelassa, sosiaalitoimessa jne. Asiakkuuden kesto vaihtelee asiakkaan tilanteesta riippuen, yleensä kyse on pitkäkestoisesta prosessista.

Palvelu on asiakkaille maksutonta.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu täysi-ikäisille päihdekuntoutujille ja heidän läheisilleen.


Tausta ja lainsäädäntö

Päihdekierteen katkaisemiseen on saatavissa apua. Selviämisasema voi ottaa päihtyneen suojiinsa ja tarjota turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Käytännössä selviämisasemalla voi viettää muutaman tunnin, yön yli tai enintään noin vuorokauden. Selviämisasemalta saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen.

Terveyskeskuksen kautta voi hakeutua katkaisuhoitoon, jossa päihdekierre katkaistaan hoitohenkilökunnan avustuksella ja valvonnassa. Tähän kuluu aikaa yleensä muutama vuorokausi. Vieroitushoito on pitkäkestoista toimintaa, johon kuuluu myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitusjakso julkisessa tai yksityisessä kuntoutuslaitoksessa voi kestää kahdesta neljään viikkoa. Avohoitona toteutettava jälkihoito voi kestää niin kauan kuin on tarpeen, jopa vuosia.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, mikäli hän on välittömässä hengenvaarassa, hänen terveytensä on vakavassa vaarassa tai hän väkivaltaisuudellaan aiheuttaa vaaraa muille. Katkaisu- ja vieroitushoitoja tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.


Palvelun toteuttaa: 
Vantaan kaupunki