suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Oppisopimuskoulutus

  • Palvelu
  • 22 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Oppisopimus hakijalle

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksen järjestämillä opinnoilla. Koulutuksessa opiskelija saa tutkinnon, pätevyyden ammattiin, jatko-opintokelpoisuuden, työkokemusta ja TES:n mukaista palkkaa.

###

Oppisopimus tiivistetysti

  • Oppisopimus on opiskelijalle ja työnantajalle joustava, monipuolinen ja ...

Toimi näin

Sovi oppisopimuksesta yhdessä työnantajan ja oppilaitoksen kanssa.

Näin pääset alkuun

Mieti, missä haluat työskennellä ja mitä opiskella. Tutustu tutkintoihin. Kaikki ammatillisen koulutuksen tutkinnot löytyvät Opintopolusta ePerusteet-sivulta aakkosjärjestyksessä. Voit myös hakea tutkintoa nimellä. Gradian koko koulutustarjonnan löydät verkkosivuiltamme Oppimaan-osiosta.

Hae työpaikkaa tai ehdota nykyiselle työnantajallesi oppisopimusta.

Jos sinulla ei ole vielä työpaikkaa, etene näin:

Oppisopimuspaikan voit löytää esimerkiksi kesätyöpaikasta, rekrykoulutuksesta, työharjoittelusta, harrastuksen parista, perheyrityksestä tai ottamalla suoraan yhteyttä alan työpaikkoihin. Oppisopimuspaikkaa hakiessasi voit kertoa työnantajalle oppisopimuksesta mm. seuraavaa: Oppisopimus on yritykselle erittäin taloudellinen tapa lisätä yrityksen henkilöstön osaamista ja rekrytoida uusia osaajia. Oppisopimuskoulutus ja siihen liittyvät palvelut ovat työnantajalle pääsääntöisesti maksuttomia. Kun työnantaja kiinnostuu asiasta, pyydä häntä ottamaan yhteyttä työelämäkoordinaattoriin.

Jos opiskelet oppilaitoksessa, etene näin:

Sinun on mahdollista suorittaa opintoja työelämässä joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Keskustele oman vastuuopettajasi kanssa. Hän ohjaa sinua eteenpäin.

Jos olet jo töissä, etene näin:

Voit suorittaa omiin työtehtäviisi liittyvän tutkinnon oppisopimuksella. Sovi oman työnantajasi kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus ja pyydä häntä ottamaan yhteyttä työelämäkoordinaattoriin.

Jos olet yrittäjä, etene näin:

Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella alaansa liittyviä tutkintoja ja yrittäjyyteen liittyviä tutkintoja. Jos olet kiinnostunut yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta, ota yhteyttä työelämäkoordinaattoriin.

Työelämäkoordinaattori pyytää oppisopimuksen osapuolia täyttämään tietonsa sähköisesti opintohallintojärjestelmään ja sopii alkupalaverin. Palaverissa sovitaan tarkemmin oppisopimukseen liittyvät käytännön asiat.

Oppisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen koulutus voi alkaa.

Kenelle ja millä ehdoin

  • Opiskelijan status on työntekijä, ei voi saada opintotukea, ilmaista kouluruokaa eikä kouluterveydenhuoltoa.
  • Työnantajalle voidaan maksaa Gradiasta koulutuskorvausta (neuvoteltava), ja työttömän palkkaamiseen on mahdollista hakea palkkatukea TE-toimistosta.
  • Työelämäkoordinaattorit tekevät Gradiaan hakeutuvien oppisopimukset ja yli 6 kk sopimukset Gradiassa kirjoilla oleville opiskelijoille
  • HOKS-ohjaaja seuraa opintojen etenemistä, on yhteydessä työpaikkaan ja ottaa oppisopimuksen muutostilanteissa yhteyttä työelämäkoordinaattoriin
  • Jos opiskelijan oppisopimus purkautuu, koulutuksenjärjestäjän on tarjottava mahdollisuus hankkia osaamista muilla tavoin HOKSIN mukaisissa opinnoissa (opiskeluoikeus säilyy). Opiskelijan EI tarvitse tässä tilanteessa hakea uudestaan Gradian opiskelijaksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin. Se soveltuu sekä nuorille että aikuisille.

Oppisopimuskoulutuksena järjestettävä ammatillinen lisäkoulutus on yleensä tarkoitettu henkilöille, joilla on jo alansa koulutusta tai työkokemusta ja jotka haluavat täydentää, laajentaa tai syventää osaamistaan. Oppisopimuskoulutuksella hankitun osaamisen voi osoittaa näyttötutkinnolla.

Oppisopimuskoulutus tapahtuu pääosin työpaikalla, ja opiskelija on työ- tai virkasuhteessa työnantajaan. Työpaikalla annettavaa koulutusta täydennetään tietopuolisilla opinnoilla, joista vastaavat pääosin ammatilliset oppilaitokset ja aikuiskoulutuskeskukset.

Palvelun toteuttaa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia

Palvelusta vastaa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Tekstistä vastaa: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Päivitetty: 10.3.2021