suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Opiskeluterveydenhuolto

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuolto vahvistaa nuoren omia voimavaroja, ehkäisee syrjäytymistä, tukee nuorta aikuistumisessa ja vahvistaa nuoren elämänhallintaa.

Opiskelija saa sairaanhoitopalvelut pääsääntöisesti oman asuinalueensa terveysasemalta ja ulkokuntalainen opiskelija siltä terveysasemalta, jonka alueella oppilaitos sijaitsee. Päätoimisesti Vantaalla opiskelevat voivat kotikunnastaan riippumatta saada suun terveydenhuollon palveluja Vantaan terveyskeskuksessa. Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat käyttäjilleen vapaaehtoisia.

Opiskelijoiden terveyden edistämiseksi opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus tarkastetaan joka toinen vuosi.

Ammatillisissa oppilaitoksissa työskentelee psykiatrisia sairaanhoitajia, ja he tukevat opiskelijoiden elämänhallintaa sekä auttavat psyykkisesti kuormittavissa tilanteissa tarpeen mukaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluterveydenhuollon palveluja saavat Vantaalla opiskelevat lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.

Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan järjestää myös muulla tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ja suun terveydenhuollossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 29.11.2021