Opiskeluterveydenhuolto
- Palvelu
- Vantaa
- Julkinen palvelu
Opiskeluterveydenhuolto vahvistaa nuoren omia voimavaroja ja elämänhallintaa, ohjaa huolehtimaan terveydestä, ehkäisee syrjäytymistä ja tukee aikuistumisessa.
Lukioissa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoille tarjotaan terveydenhoitajan tarkastus ensimmäisenä opiskeluvuonna ja lääkärin tarkastus ensimmäisenä tai toisena opiskeluvuonna.
Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös sairauksien hoito. Opiskelija saa sairaanhoitopalvelut pääsääntöisesti oman asuinalueensa terveysasemalta ja ulkokuntalainen opiskelija siltä terveysasemalta, jonka alueella oppilaitos sijaitsee. Päätoimisesti Vantaalla opiskelevat voivat kotikunnastaan riippumatta saada suun terveydenhuollon palveluja Vantaan terveyskeskuksessa.
Opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta huolehditaan yhteistyössä oppilaitoksen muiden toimijoiden ja viranomaisten kanssa.
Osassa oppilaitoksista työskentelee psykiatrisia sairaanhoitajia, ja he tukevat opiskelijoiden elämänhallintaa sekä auttavat psyykkisesti kuormittavissa tilanteissa tarpeen mukaan.
Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat käyttäjilleen maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Toimi näin
Sisäilmaterveydenhoitaja - Sisäilmaterveydenhoitaja - sähköposti: katriina.baptista@vantaa.fi
Kenelle ja millä ehdoin
Opiskeluterveydenhuollon palveluja saavat Vantaalla opiskelevat lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat.
Tausta ja lainsäädäntö
Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.
Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan järjestää myös muulla tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.
Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ja suun terveydenhuollossa.
Terveydenhuoltolaki