suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Opiskeluterveydenhuolto

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuollon perustehtävänä on edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä valvoa opiskeluympäristön terveydellisiä oloja.

Opiskeluterveydenhuolto huolehtii toisen asteen oppilaitosten- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveyden seurannasta tukien opiskelijan hyvinvointia ja opiskelukuntoa.

Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on opiskelijan hyvän terveyden, opiskelukyvyn ja elämänhallintataitojen tukeminen, vahvistaminen ja ylläpitäminen, sekä opiskeluympäristön ja –yhteisön hyvinvoinnin edistäminen.

Kaikki toisen asteen opiskelijat saavat kutsun terveystarkastukseen ensimmäisen lukuvuoden aikana.

Lääkärintarkastus tehdään tarveharkinnan mukaan.

Lukiossa oleville pojille tehdään terveystarkastus ja lääkäritarkastus toisena opiskeluvuotena kutsuntatarkastuksen yhteydessä. Terveystarkastus painottuu haastatteluun ja keskusteluun terveyteesi sekä opiskeluusi vaikuttavista asioista. Perusrokotussuoja tarkistetaan, joten ota rokotuskorttisi mukaan.

Haastattelun ja tarkastuksen perusteella terveydenhoitaja voi ohjata jatkotutkimuksiin, lääkärin tai psykologin vastaanotolle.

Tarvittaessa voit ottaa yhtettä opiskeluterveydenhuoltoon oma-aloitteisesti.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.

Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan järjestää myös muulla tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ja suun terveydenhuollossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Palvelusta vastaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Alue Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila, Sysmä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Päivitetty: 3.9.2020