suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveydenhuollon palveluja Siun soten alueella sijaitsevien toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Palvelut on tarkoitettu opintotukeen oikeutetuissa koulutuksissa opiskeleville, joiden opiskelu on päätoimista ja kestää vähintään kaksi kuukautta.

Yliopisto-opiskelijoiden terveyden- ja sairaanhoidosta vastaa YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö.

Opiskelujen aikana sinulle tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan terveystarkastukseen. Voit myös itse varata ajan terveystarkastukseen tai opiskelukykyyn, mielenterveyteen, päihdeongelmiin, raskauden ehkäisyyn ja muuhun seksuaaliterveyteen sekä rokotuksiin liittyvissä asioissa. Opiskeluterveydenhuollossa tietojasi ja kertomaasi käsitellään luottamuksellisesti.

Opiskelijoiden tehoste-, influenssa- ja matkailijanrokotukset hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa. Työharjoittelussa tartuntavaaraan joutuvat opiskelijat saavat hepatiitti B-rokotuksen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.

Palvelut ovat maksuttomia kaikille opiskelijoille. Täysi-ikäiset opiskelijat maksavat rokotusohjelmaan kuulumattomien rokotusten käyntimaksun ja normaalit terveyskeskusmaksut.

Opiskelijan sairastuminen ja tapaturmat

Siun soten alueella asuva opiskelija voi asioida oman terveysaseman akuuttivastaanotolla kiireellisissä ja kiireettömissä sairauksissa.

Ulkopaikkakuntalaisen opiskelijan kiireelliset sairaudet hoidetaan terveysasemien vastaanotoilla. Kiireettömissä asioissa opiskelija voi ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon.

Sairauslomatodistuksen saa tarvittaessa terveysaseman vastaanotolta.

Tapaturmissa voi hakeutua lähimmän terveysaseman akuuttivastaanotolle.

Lääkärin vastaanottokäynnistä peritään 18 vuotta täyttäneeltä terveyskeskusmaksu kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa.

Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä ajasta peritään voimassa oleva peruutusmaksu. Lääkärin vastaanottoaika on peruttava viimeistään edeltävänä päivänä tai jos vastaanottopaikka ei ole silloin avoinna, samana päivänä klo 9.00 mennessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Lääkärin vastaanottokäynnistä peritään 18 vuotta täyttäneeltä terveyskeskusmaksu kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.

Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan järjestää myös muulla tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ja suun terveydenhuollossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 7.4.2020