suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveydenhuollon palveluja Siun soten alueella sijaitsevien toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Palvelut on tarkoitettu opintotukeen oikeutetuissa koulutuksissa opiskeleville, joiden opiskelu on päätoimista ja kestää vähintään kaksi kuukautta.

Tavoitteena on tukea opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä, omahoidossa, elämän hallinnassa sekä terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ja saavuttamisessa.

Opiskeluterveydenhuollossa tietojasi käsitellään luottamuksellisesti.

Yliopiston ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden terveyden- ja sairaanhoidosta vastaa YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö.

Maksuttomat terveystapaamiset ja rokotukset

Opiskelujen aikana sinulle tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan terveystapaamiseen. Voit myös itse varata ajan terveystapaamiseen tai opiskelukykyyn, mielenterveyteen, päihdeongelmiin, raskauden ehkäisyyn ja muuhun seksuaaliterveyteen sekä rokotuksiin liittyvissä asioissa.

Opiskelijan sairastuminen ja tapaturmat

Siun soten alueella asuva opiskelija voi asioida terveysasemalla kiireellisissä ja kiireettömissä sairauksissa. Palvelu on maksullinen.

Toimi näin

Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot löytyvät oppilaitosten tai YTHS:n verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Terveystapaamiset ovat maksuttomia.

Lääkärin vastaanottokäynnistä peritään 18 vuotta täyttäneeltä terveyskeskusmaksu kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa.

Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.

Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan järjestää myös muulla tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ja suun terveydenhuollossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 19.8.2021