suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Luoto, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy
Palvelun kielet: ruotsi, suomi

Opiskelijaterveydenhuolto on tarkoitettu sinulle, joka opiskelet toisen tai kolmannen asteen koulutuksessa. Teemme ehkäisevää työtä edistääksemme fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointiasi ja ehkäistäksemme sairauksia ja erilaisia päihde- ja riippuvuusongelmia.

Kouluterveydenhoitajalla on vaitiolovelvollisuus, ja voit keskustella hänen kanssaan luottamuksellisesti kaikista asioista. Sinun ja vanhempiesi suostumuksella teemme yhteistyötä opettajien, koulupsykologin, koulukuraattorin ja koulun muun henkilöstön kanssa. Kouluterveydenhoitaja kuuluu koulun oppilashuoltoryhmään. Tarvittaessa kouluterveydenhoitaja voi antaa lähetteen muun hoitohenkilöstön vastaanotolle.

Kouluterveydenhoitaja antaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatiman kansallisen rokotusohjelman mukaisia rokotuksia.

Sopimuksen mukaan kouluterveydenhoitaja voi myös pitää oppitunteja, järjestää ryhmätoimintaa ja osallistua vanhempainiltoihin.

Opiskelijaterveydenhuolto

Sinut kutsutaan kouluterveydenhoitajan tekemään terveystarkastukseen ensimmäisenä opiskeluvuotenasi. Toisena vuonna saat käydä ilmaisessa lääkärintarkastuksessa, joka järjestetään koulussa. Sinulla on myös mahdollisuus koulussa tehtävään lääkärintarkastukseen ennen kutsuntoja.

Muut käynnit

Kouluterveydenhoitajan vastaanotolla sinulla on mahdollisuus yksinkertaisiin sairaanhoitotoimenpiteisiin, esim. haavanhoitoon ja ompeleiden poistoon. Kouluterveydenhoitajalta saat myös neuvoja, tietoa ja apua ehkäisyvälineen valintaan ja ehkäisyn seurantaan. Sairaanhoito- ja ehkäisyasioissa voit kääntyä myös neuvoloiden puoleen.

Yhteydenotto

Voit käydä kouluterveydenhoitajasi vastaanotolla tai ottaa yhteyden puhelimitse.

Maksut

Opiskelijaterveydenhuollon käynnit ovat maksuttomia. Perimme 18 vuotta täyttäneiltä maksun terveyskeskuksen koululääkärille varatusta ajasta.

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää!


Toimi näin

Ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaasi verkkosivustolla olevan listan mukaisesti.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu toisen ja kolmannen asteen opiskelijoille.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.

Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan kunnan suostumuksella järjestää myös muulla Valviran hyväksymällä tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveydessä ja suun terveydenhuollossa.


Palvelun toteuttaa: 
Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto