suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on opiskelijan hyvän terveyden, opiskelukyvyn ja elämänhallintataitojen tukeminen, vahvistaminen ja ylläpitäminen, sekä opiskeluympäristön ja –yhteisön hyvinvoinnin edistäminen.

Opiskeluterveydenhuolto

• edistää ja seuraa opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä

• järjestää terveyden- ja sairaanhoitopalveluja opiskelijoille mukaan lukien mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden edistäminen sekä suun terveydenhuolto

• toteuttaa kutsuntaikäisten ennakkoterveystarkastukset ja tarttuvien tautien seulonnan ja ennaltaehkäisyn ja hoitoonohjauksen

• tunnistaa varhain opiskelijan erityisen tuen ja lisäselvittelyn tarpeet

• tukee opiskelijaa ja tarvittaessa ohjaa jatkotutkimuksiin ja –hoitoon

Opiskeluterveydenhuollon palvelut tarjotaan joko keskitetysti tai oppilaitoksen yhteydessä.

Opiskeluterveydenhuollon palveluihin kuuluvat vastaanotot ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta ns. päivystysvastaanotto, päivittäin puhelinneuvonta sekä mahdollisuus asioida sähköisesti (Wilma, Sähäkkä). Opiskeluterveydenhoitajien yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät opintoaloittain lukio, Savon ammatti-ja aikuisopisto ja Savonia- ammattikorkeakoulu.

Toimi näin

Voit hakeutua opiskeluterveydenhuollon palveluihin soittamalla puhelinajalla, tulemalla avovastaanotolle ilman ajanvarausta tai sähköisesti; toinen aste Wilma, AMK sähköinen asiointi Sähäkkä, sekä eTerveyspalvelun kautta.

Sähköiseen yhteydenottoon vastaamme 3 – 5 vrk:n sisällä arkipäivänä.

Opiskeluterveydenhoitajien yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät opintoaloittain Kuopion kaupungin opiskeluterveydenhuollon www.sivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluterveydenhuollon palveluihin on oikeus kaikilla Kuopiossa opiskelevilla toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoilla, jotka opiskelevat päätoimisesti vähintään kahden kuukauden ajan ja ovata oikeutettuja opintotukeen.

Opiskelijoiden sairaanhoito järjestetään pääsääntöisesti opiskeluterveydenhuollossa.

Palvelu on maksuton.

Terveydenhoitajan käynnit ovat maksuttomia. Lääkärin vastaanotolla terveydenhoitokäynnit ( raskauden ehkäisy, terveystarkastus, kutsuntatarkastus) ovat maksuttomia. Sairaanhoidollisesta käynnistä lääkärin vastaanotolla peritään yli 18 vuotiailta vuosittain vahvistettu käyntimaksu.

Peruuttamattomasta lääkärin vastaanottokäynnistä peritään sakkomaksu yli 15 vuotiailta.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sen kunnan alueella, jossa oppilaitos sijaitsee. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös opiskelijan työssäoppimisen ja työharjoittelun aikainen terveydenhuolto.

Opiskelijoiden terveydenhuolto voidaan järjestää myös muulla tavalla, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Kaikille opiskelijoille tarjotaan terveystarkastuksia ja -palveluita tarpeen mukaan. Palvelua saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ja suun terveydenhuollossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 10.12.2019