Opiskeluhuollon psykologipalvelut
- Palvelu
- Oulu
- Julkinen palvelu
Saat psykologipalveluita esiopetuksen yksiköistä, perusopetuksen kouluilta sekä lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista.
Voit keskustella psykologin kanssa muun muassa silloin, kun sinulla on oppimisvaikeuksia, koulu- tai opiskeluhaluttomuutta, mielialan vaihtelua/huolia, vaikeuksia kaverisuhteissa tai perhetilanteessa. Elämäntilanne voi joskus myös muuttua sellaiseksi, että tarvitset keskusteluapua.
Vanhempana voit keskustella psykologin kanssa esimerkiksi vanhemmuuden ja kasvatuksen huolista. Psykologit tekevät yhteistyötä oppilaiden ja opiskelijoiden perheiden ja läheisten kanssa. Tarvittaessa psykologi tekee yhteistyötä myös muun opiskeluhuoltohenkilöstön tai muiden tahojen kanssa.
Koulu- ja oppilaitosyhteisösi hyvinvointityö on myös tärkeä osa psykologipalveluita. Tätä tehdään yhdessä yhteisöjen henkilökunnan ja perheiden kanssa.
Toimi näin
Ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi psykologiin ensisijaisesti puhelimitse tai Wilma-viestillä.
Esiopetuksen oppilaan huoltajana voit olla yksin tai yhdessä esikoulunopettajan kanssa yhteydessä psykologiin.
Peruskoulun oppilaana tai toisen asteen opiskelijana voit olla itse tai yhdessä huoltajiesi kanssa yhteydessä psykologiin. Voit soittaa myös yhdessä opettajasi tai muun koulusi tai oppilaitoksesi henkilökuntaan kuuluvan kanssa.
Alakoululaisena voit ensin keskustella vanhempiesi tai opettajasi kanssa huolestasi ja ottaa heidän kanssaan yhteyttä psykologiin.
Kenelle ja millä ehdoin
Kun olet oppilaana esiopetuksessa, perusopetuksen luokilla 1.-10. tai opiskelijana lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa on sinulla mahdollisuus saada psykologipalveluita kotikunnastasi riippumatta. Psykologipalvelu on vapaaehtoista.
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Opiskeluhuollon psykologi (koulupsykologi) tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.
Psykologin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä.
Opiskeluhuollon psykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki