suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Opiskeluhuollon psykologin palvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Koulupsykologi on oman alansa laillistettu ammattihenkilö, joka toimii kouluilla yhteistyössä oppilaiden, koulun henkilökunnan ja vanhempien kanssa. Koulupsykologi pyrkii tukemaan lasten ja nuorten koulunkäyntiä, oppimista ja hyvinvointia sekä antamaan asiantuntija-apua koulun muulle henkilökunnalle sekä vanhemmille.

Koulupsykologi auttaa oppilaita ja heidän perheitään pääasiassa kouluun liittyvissä ongelmatilanteissa sekä ohjaa tarvittaessa eteenpäin. Toimenkuvaan kuuluvat muun muassa psykologisten tutkimusten ja arviointien tekeminen liittyen erilaisiin oppimisen, tunne-elämän tai käyttäytymisen pulmiin sekä tukikeskustelut oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa. Lisäksi koulupsykologi osallistuu koulun oppilashuoltotyöhön ja tukitoimien suunnitteluun yhdessä muiden koulun ammattihenkilöiden kanssa.

Toimi näin

Koulupsykologiin voivat ottaa yhteyttä opettajat, vanhemmat tai oppilas itse puhelimitse tai Wilman kautta. Koulupsykologi on vaitiolovelvollinen, joten keskustelut ovat luottamuksellisia.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Opiskeluhuollon psykologi (koulupsykologi) tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.

Psykologin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä.

Opiskeluhuollon psykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Palvelusta vastaaJIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Alue Ilmajoki, Kurikka
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Päivitetty: 11.8.2020