suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Opiskeluhuollon kuraattoripalvelut

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Saat kuraattoripalveluita esiopetuksen yksiköistä, perusopetuksen kouluilta sekä lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista.

Voit keskustella kuraattorin kanssa muun muassa koulunkäynnistä tai opiskelusta, kaverisuhteista tai perhetilanteesta. Elämäntilanne voi joskus myös muuttua sellaiseksi, että tarvitset keskusteluapua.

Vanhempana voit keskustella kuraattorin kanssa esimerkiksi vanhemmuuden ja kasvatuksen huolista. Kuraattorit tekevät yhteistyötä oppilaiden ja opiskelijoiden perheiden ja läheisten kanssa. Tarvittaessa kuraattori tekee yhteistyötä myös muun opiskeluhuoltohenkilöstön tai muiden tahojen kanssa.

Koulu- ja oppilaitosyhteisösi hyvinvointityö on myös tärkeä osa kuraattoripalveluita. Tätä tehdään yhdessä yhteisöjen henkilökunnan ja perheiden kanssa. Kuraattorin voit tavata koulujen ja oppilaitosten yhteisissä tapahtumissa tai oppilaille ja opiskelijoille suunnatuissa ryhmissä.

Toimi näin

Ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi kuraattoriin ensisijaisesti puhelimitse tai Wilma-viestillä.

Esiopetuksen oppilaan huoltajana voit olla yksin tai yhdessä lapsesi esiopettajan kanssa yhteydessä kuraattoriin.

Peruskoulun oppilaana tai toisen asteen opiskelijana voit olla itse tai yhdessä huoltajiesi kanssa yhteydessä kuraattoriin. Voit soittaa myös yhdessä opettajasi tai muun koulusi tai oppilaitoksesi henkilökuntaan kuuluvan kanssa.

Alakoulun oppilaana voit ensin keskustella vanhempiesi tai opettajasi kanssa huolestasi ja ottaa heidän kanssaan yhteyttä kuraattoriin.

Kenelle ja millä ehdoin

Kun olet oppilaana esiopetuksessa, perusopetuksen luokilla 1.-10. tai opiskelijana lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa on sinulla mahdollisuus saada kuraattoripalveluita kotikunnastasi riippumatta. Kuraattoripalvelu on vapaaehtoista.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esi- ja perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelija saa tukea ja ohjausta opiskeluhuollon kuraattorilta. Hän tarjoaa tukea esimerkiksi perhetilanteeseen, vuorovaikutukseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Kuraattorin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa.

Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä. Kuraattori osallistuu myös koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 23.9.2021