suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kempeleen kunta

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut

  • Palvelu
  • Kempele
  • Julkinen palvelu

Opiskeluhuollon kuraattorin ja psykologin työn painopiste on koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämisessä yhdessä opetushenkilöstön kanssa. Kuraattori ja psykologi osallistuvat opiskeluhuollon suunnitteluun ja toteutukseen mm. oppilaitosten oppilas- ja opiskelijahuoltoryhmissä.

Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologi ovat myös yksittäisen oppilaan ja opiskelijan tukena ihmissuhteisiin, elämänhallintaan, oppimiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Yksittäisen oppilaan ja opiskelijan kanssa tehtävään työhön sisältyy tyypillisesti moniammatillinen yhteistyö oppilaitoksen henkilökunnan, läheisten sekä muun verkoston kanssa. Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologi tapaavat tarvittaessa kahden kesken oppilasta ja opiskelijaa sekä hänen läheisiään.

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluita on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Oppilaalle ja opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon kuraattorin tai psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana oppilaitoksen työpäivänä.

Toimi näin

Kuka vain voi olla yhteydessä opiskeluhuollon kuraattoriin tai psykologiin. Oppilaitoksen henkilökunta voi aina konsultoida kuraattoria ja psykologia oppilaan ja opiskelijan opiskeluhuollon tarpeesta.

Opiskeluhuollon kuraattoriin ja psykologiin saa yhteyden puhelimitse tai Wilma-viestillä. Ajantasaiset yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kempele.fi/varhaiskasvatus-ja-opetus/oppilaiden-palvelut/opiskeluhuollon-kuraattori-ja-psykologipalvelut.html

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut on tarkoitettu kaikille esiopetuksen, perusopetuksen, lisäopetuksen sekä lukion ja perustutkintoon johtavan ammatillisen koulutuksen oppilaille ja opiskelijoille. Työskentely perustuu aina oppilaan ja opiskelijan ja tarpeen niin edellyttäessä hänen huoltajansa suostumukseen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Opiskeluhuollon psykologi (koulupsykologi) tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.

Psykologin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä.

Opiskeluhuollon psykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKempeleen kunta
Palvelusta vastaaKempeleen kunta
Alue Kempele
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kempeleen kunta
Päivitetty: 9.11.2021