suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Opiskelijoiden suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Kaikki vantaalaisissa oppilaitoksissa opiskelevat, jotka kuuluvat opiskeluterveydenhuollon piiriin, voivat kotipaikasta riippumatta hakeutua suun terveystarkastukseen kerran opintojensa aikana Vantaan suun terveydenhuoltoon.

Opiskeluterveydenhuolto on tarkoitettu kymppiluokkalaisille, toisen asteen opiskelijoille ja maahanmuuttajien perusopetuksessa opiskeleville. Opiskelijoille tiedotetaan mahdollisuudesta hakeutua suun terveystarkastukseen oppilaitoksen kautta ja he varaavat ajan itse.​

Suun sairauksia ehkäistään hyvällä omahoidolla. Opiskelijan suun terveydenhuollon palvelut sisältävät terveysneuvonnan, suun ja hampaiden terveystarkastuksen sekä yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisen hoidon. ​Opiskelija voi itse varata ajan suun terveydenhuoltoon.

Kaikille 17 vuotta täyttäville vantaalaisille lähetetään suun terveydenhuollosta kirje, jossa ohjataan varaamaan aika suun terveystarkastukseen.​

Suun terveydenhuolto toimii yhteistyössä muun terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Kaikki vantaalaisissa oppilaitoksissa opiskelevat, jotka kuuluvat opiskeluterveydenhuollon piiriin.

Yli 18-vuotiaalta opiskelijalta peritään palveluista maksuasetuksen mukaiset maksut. Peruuttamattomasta käynnistä peritään maksu yli 18-vuotiailta.

Huom! YTHS vastaa ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollosta.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukion, ammatillisen oppilaitoksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoilla on oikeus saada suun terveydenhuollon palveluita. Korkeakouluopiskelijoiden suun terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden suun ja hampaiden hoidosta ei peritä terveyskeskuksessa maksua. Myös korkeakouluopiskelijoiden hammaslääkäripalvelut ovat opiskeluterveydenhuollossa yleensä maksuttomia.

Opiskeluterveydenhuollon hammaslääkärille hakeudutaan oppilaitoksen antaman ohjeen mukaan.

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 11.8.2022