suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Opiskelijoiden suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Suun ja hampaiden terveydenhoitopalvelut ovat osa lukion, ammatillisen oppilaitoksen sekä ammattikorkeakoulun opiskelijoiden terveydenhuoltoa. Jokaisella opiskelijalla on oikeus kerran opiskeluaikana päästä suun terveystarkastukseen. Tarkastukset ja jatkohoidot tehdään terveyskeskuksen hammashoitoloissa yksilöllisen tarpeen mukaan.

Toimi näin

Suosittelemme ajan varaamista ensimmäisen vuosikurssin aikana, mahdollisten jatkohoitojen loppuun saattamiseksi. Ajan voit varata sähköisen palvelun kautta tai puhelimitse.

17 vuotta täyttäville lähetetään kehotekirje ajan varaamisesta tai aika määräaikaistarkastukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluterveydenhuolto on maksutonta alle 18-vuotiaille. Sen jälkeen maksu määräytyy asiakasmaksulain mukaisesti osassa palveluja (mm. suunterveydenhuolto, lääkärin vastaanotto)

15 vuotta täyttäneiden asiakkaiden käyttämättä tai peruuttamattomasta lääkäriajasta tai suun terveydenhuollon vastaanottoajasta peritään maksu (51,40 €), ellei poisjäännille ole perusteita. Peruutus on tehtävä 2 vrk ennen varattua aikaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukion, ammatillisen oppilaitoksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoilla on oikeus saada suun terveydenhuollon palveluita. Korkeakouluopiskelijoiden suun terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden suun ja hampaiden hoidosta ei peritä terveyskeskuksessa maksua. Myös korkeakouluopiskelijoiden hammaslääkäripalvelut ovat opiskeluterveydenhuollossa yleensä maksuttomia.

Opiskeluterveydenhuollon hammaslääkärille hakeudutaan oppilaitoksen antaman ohjeen mukaan.

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 21.2.2022