suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Soite

Opiskelijoiden suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Suun ja hampaiden terveydenhoitopalvelut ovat osa lukion, ammatillisen oppilaitoksen sekä ammattikorkeakoulun opiskelijoiden terveydenhuoltoa. Jokaisella opiskelijalla on oikeus kerran opiskeluaikana päästä suun terveystarkastukseen. Tarkastukset ja jatkohoidot tehdään terveyskeskuksen hammashoitoloissa yksilöllisen tarpeen mukaan.

Toimi näin

Suosittelemme ajan varaamista ensimmäisen vuosikurssin aikana, mahdollisten jatkohoitojen loppuun saattamiseksi. Ajan voit varata sähköisen palvelun kautta tai puhelimitse.

17 vuotta täyttäville lähetetään kehotekirje ajan varaamisesta tai aika määräaikaistarkastukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluterveydenhuolto on maksutonta alle 18-vuotiaille. Sen jälkeen maksu määräytyy asiakasmaksulain mukaisesti osassa palveluja (mm. suunterveydenhuolto, lääkärin vastaanotto)

15 vuotta täyttäneiden asiakkaiden käyttämättä tai peruuttamattomasta lääkäriajasta tai suun terveydenhuollon vastaanottoajasta peritään maksu (51,40 €), ellei poisjäännille ole perusteita. Peruutus on tehtävä 2 vrk ennen varattua aikaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukion, ammatillisen oppilaitoksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoilla on oikeus saada suun terveydenhuollon palveluita. Opiskelijalle on järjestettävä vähintään kerran opiskeluaikana suun terveystarkastus, jossa selvitetään suun terveysneuvonnan ja palvelujen tarve.

Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden suun ja hampaiden hoidosta ei peritä terveyskeskuksessa maksua.

Korkeakouluopiskelijoiden suun terveydenhuollon kustannukset sisältyvät terveydenhoitomaksuun. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat voivat hakeutua suun terveydenhuollon palveluihin varaamalla ajan hyvinvointialueen suun terveydenhuoltoon. Korkeakouluopiskelijat voivat hakeutua suun terveydenhuollon palveluihin YTHS:n hoidontarpeen arvioinnin ja palveluohjauksen kautta.

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Palvelun toteuttaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite

Palvelusta vastaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite
Tekstistä vastaa: Soite
Päivitetty: 1.1.2023