suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki

Oman äidinkielen ja kotikielen opetus

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Oppilaalle tarjotaan oman äidinkielen tai kotikielen opetusta. Sitä järjestetään oppilaiden ilmoittautumisten perusteella.

Oppilas ilmoittautuu oman äidinkielen opetukseen samalla kun hän ilmoittautuu kouluun tai 7. luokalle. Ilmoittautumisen voi tehdä myös muina aikoina. Tällöin käytetään erillistä lomaketta. Lomakkeen saa koulusta ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Lomakkeet-sivulta.

Oman äidinkielen opetukseen hakeutuminen on vapaaehtoista, mutta ryhmään ilmoittautumisen jälkeen oppilaan täytyy osallistua oppitunneille. Lukujärjestyksen saa oppilaan omalta koululta. Oman äidinkielen opetuksesta annetaan erillinen todistus.

Kielivalikoimassa on noin 40 kieltä. Opetusryhmän koko on vähintään 10 oppilasta. Suurimmissa kieliryhmissä opetus voi olla omassa koulussa, mutta useimmiten oppilaat joutuvat siirtymään toiseen kouluun oppitunneille.

Kenelle ja millä ehdoin

Opetukseen voivat ilmoittautua Helsingin kaupungin koulujen tai sopimuskoulujen oppilaat, joiden:

• äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi

• kotona puhutaan muuta kuin suomea tai ruotsia.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Suomessa vakinaisesti asuvan lapsen oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun hän täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Aikuiset voivat suorittaa perusopetuksen oppimäärän esimerkiksi aikuislukioissa tai kansan- ja työväenopistoissa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaKasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 16.8.2022