suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Oman äidinkielen ja kotikielen opetus

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Oppilaalle tarjotaan oman äidinkielen tai kotikielen opetusta. Sitä järjestetään oppilaiden ilmoittautumisten perusteella.

Oppilas ilmoittautuu oman äidinkielen opetukseen samalla kun hän ilmoittautuu kouluun tai 7. luokalle. Ilmoittautumisen voi tehdä myös muina aikoina. Tällöin käytetään erillistä lomaketta. Lomakkeen saa koulusta ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Lomakkeet-sivulta.

Oman äidinkielen opetukseen hakeutuminen on vapaaehtoista, mutta ryhmään ilmoittautumisen jälkeen oppilaan täytyy osallistua oppitunneille. Lukujärjestyksen saa oppilaan omalta koululta. Oman äidinkielen opetuksesta annetaan erillinen todistus.

Kielivalikoimassa on noin 40 kieltä. Opetusryhmän koko on vähintään 10 oppilasta. Suurimmissa kieliryhmissä opetus voi olla omassa koulussa, mutta useimmiten oppilaat joutuvat siirtymään toiseen kouluun oppitunneille.

Kenelle ja millä ehdoin

Opetukseen voivat ilmoittautua Helsingin kaupungin koulujen tai sopimuskoulujen oppilaat, joiden:

• äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi

• kotona puhutaan muuta kuin suomea tai ruotsia.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perusopetus on opetussuunnitelman mukaista opetusta, joka tukee oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä sekä opettaa tarpeellisia tietoja ja taitoja. Se tuottaa kaikille saman jatko-opintokelpoisuuden toisen asteen koulutukseen.

Oppivelvollisia ovat Suomessa vakinaisesti asuvat lapset sinä vuonna, jona he täyttävät seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun he ovat suorittaneet perusopetuksen oppimäärän tai oppivelvollisuuden alusta on kulunut kymmenen vuotta. Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Aikuiset voivat suorittaa perusopetuksen oppimäärän esimerkiksi aikuislukioissa tai kansan- ja työväenopistoissa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 26.11.2021