suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Omaishoito

  • Palvelu
  • Porvoo
  • Julkinen palvelu

Omaishoidosta on kyse silloin, kun omainen tai muu läheinen henkilö hoitaa vanhusta, vammaista tai sairasta henkilöä kotioloissa.

Omaishoidon tuen piiriin voivat päästä porvoolaiset henkilöt, jotka tarvitsevat hoitoa joko jatkuvasti tai lähes jatkuvasti ja runsaasti ympäri vuorokauden. Omaishoidontuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä vastaa kunta.

Omaishoitajaksi voidaan hyväksyä hoidettavan omainen tai muu läheinen henkilö, joka on osallistunut hoidettavan hoitoon jo aiemmin. Hoitajan toimintakyvyn ja elämäntilanteen tulee soveltua tehtävä

Toimi näin

Hae omaishoidon tukea erillisellä omaishoitohakemuksella.

Liitä hakemukseen lääkärinlausunto. Lääkärinlausunto on välttämätön, muttei yksin riittävä peruste päätöksenteolle.

Yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuki haetaan hyvinvointia edistävistä palveluista. Alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuki haetaan vammaispalveluista.

Tausta ja lainsäädäntö

Omaishoito on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Omaishoitoon voi saada taloudellista ja toiminnallista tukea. Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu. Omaishoidon tuki muodostuu hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajan tukemisesta.

Laissa määritellään alimmat omaishoitopalkkioiden määrät, hoidon tukena annettavat palvelut, hoitajan vapaat, hoito- ja palvelusuunnitelma sekä omaishoitosopimuksen sisältö.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki
Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Alue Porvoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 4.6.2021