suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Omaishoidon tuki vammaisille henkilöille

  • Palvelu
  • 19 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Pohjois-Savon hyvinvointialueella vammaispalvelut vastaavat vaikeavammaisten ja alle 18-vuotiaiden omaishoidon tuen järjestämisestä.

Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen palvelu, eikä siihen ole lain perusteella subjektiivista oikeutta. Omaishoidon tukea voidaan myöntää, jos henkilö tarvitsee alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi kotioloissa hoitoa t ...

Toimi näin

Hae omaishoidon tukea vammaisten omaishoidon tuen hakemuksella. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan hakijan toimintakykyä ja terveydentilaa kuvaava lääkärinlausunto. Tarvittaessa lääkärinlausunto pyydetään myös omaishoitajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Omaishoidon tuen myöntämisen perusteena on hoidon sitovuus ja vaativuus.

Omaishoidon tukea myönnetään pääsääntöisesti tilanteissa, kun tuen tarpeen arvioidaan olevan pysyvä tai pitkäaikainen.

Omaishoidon tuesta päätettäessä selvitetään, täyttyykö omaishoidon tuelle laissa säädetyt edellytykset sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueen myöntämisperusteet tuen saamiselle.

Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen palvelu, eikä siihen ole subjektiivista oikeutta. Tuki kohdennetaan eniten hoitoa ja huolenpitoa tarvitseville.

Tausta ja lainsäädäntö

Omaishoito on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Omaishoidon tuki sisältää hoitopalkkion, hoidettavalle annettavia palveluita sekä omaishoitajan tukemista.

Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu. Laissa määritellään alimmat omaishoitopalkkioiden määrät, hoidon tukena annettavat palvelut, hoitajan vapaat, hoito- ja palvelusuunnitelma sekä omaishoitosopimuksen sisältö.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 12.1.2023