suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Omaishoidon tuki

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Omaishoidon tuen avulla turvataan paljon hoitoa tarvitsevan henkilön kotona selviytyminen. Hoitaja voi olla omainen tai muu hoidettavalle läheinen henkilö. Omaishoidon tukeen kuuluu hoitopalkkio kunnan kanssa sopimuksen tehneelle hoitajalle sekä hoidon turvaamiseksi tarvittavat palvelut, jotka määritellään hoidettavalle laadittavassa hoito- ja palvelusuunnitelmassa. Lisäksi omaishoitajille kuuluu lakisääteisiä vapaapäiviä sekä tapaturmavakuutus.

Toimi näin

Omaishoidon tukea haetaan kirjallisesti. Voit hakea tukea ilman erillistä hakuaikaa. Hakemuksen saavuttua kanssasi sovitaan kotikäynti, jossa omaishoidon sitovuutta ja vaativuutta arvioidaan. Tukihakemukset käsitellään moniammatillisessa työryhmässä, joka kartoittaa tuen edellytyksiä päätöksen tekoa varten.

Lisää tietoa omaishoidon tuesta ja sen hakemisesta löydät ohessa olevilta verkkosivuilta. Ohessa on myös linkki tulostettavaan lomakkeeseen, jolla voit hakea omaishoidon tukea.

Kenelle ja millä ehdoin

Tuki on harkinnanvarainen etuus, jota myönnetään kaupungin talousarviossa annetun määrärahan puitteissa. Tampereella omaishoidon tukea myönnetään hakijoille, joiden hoito on erittäin vaativaa ja/tai sitovaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Omaishoito on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Omaishoitoon voi saada taloudellista ja toiminnallista tukea. Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu. Omaishoidon tuki muodostuu hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajan tukemisesta.

Laissa määritellään alimmat omaishoitopalkkioiden määrät, hoidon tukena annettavat palvelut, hoitajan vapaat, hoito- ja palvelusuunnitelma sekä omaishoitosopimuksen sisältö.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Orivesi, Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 1.4.2020