suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulunkaaren kuntayhtymä

Omaishoidon tuki

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Mikäli hoidat iäkästä, vammaista tai sairasta läheistä, voit olla oikeutettu omaishoidon tukeen. Omaishoito on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä omaishoitajalle myönnetystä hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Palvelut määritellään asiakassuunnitelmassa. Omaishoidosta maksettava hoitopalkkio on veronalaista tuloa.

Lisätietoja omaishoidon tuen hakemisesta saat kuntien Senioripisteistä.

Ota yhteyttä ikäihmisten neuvonta- ja ohjausnumeroon, niin palveluohjaaja kartoittaa tarpeesi omaishoidon tukeen tai tutustu lisämateriaaliin ja täytä omaishoidon tuen hakemus.

Toimi näin

Omaishoidon tukea haetaan oman kunnan vanhuspalveluista ja sen myöntämisen perusteena on läheisen henkilökohtainen hoiva- ja huolenpitotehtävä. Ota yhteyttä ikäihmisten neuvonta- ja ohjausnumeroon, niin palveluohjaaja kartoittaa tarpeesi omaishoidon tukeen. Voit myös tutustua alla olevien tiedostojen kautta omaishoidon tuen kriteereihin ja täyttää hakemuksen. Hakemus toimitetaan vanhuspalveluihin, yhteystiedot löytyvät hakemuksen viimeiseltä sivulta. Tämän jälkeen hoitaja ottaa sinuun yhteyttä.

Tausta ja lainsäädäntö

Omaishoito on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Omaishoitoon voi saada taloudellista ja toiminnallista tukea. Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu. Omaishoidon tuki muodostuu hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajan tukemisesta.

Laissa määritellään alimmat omaishoitopalkkioiden määrät, hoidon tukena annettavat palvelut, hoitajan vapaat, hoito- ja palvelusuunnitelma sekä omaishoitosopimuksen sisältö.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulunkaaren kuntayhtymä
Palvelusta vastaaOulunkaaren kuntayhtymä
Alue Ii, Pudasjärvi, Simo, Utajärvi, Vaala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulunkaaren kuntayhtymä
Päivitetty: 1.6.2020