suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Omaishoidon tuki

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Omaishoidon tuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa omainen tai muu läheinen toteuttaa päivittäin sitovaa ja vaativaa hoitoa hoidettavan kodissa. Omaishoidon tuen tavoitteena on turvata hoidettavalle hyvä hoito omassa kodissa sekä omaishoitajalle edellytykset toimia hoitotehtävässään.

Omaishoidon tukea saava omaishoitaja huolehtii hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisesti hoidettavan hoidosta ja ...

Toimi näin

Voit hakea omaishoidon tukea kirjallisesti hakemuksella tai suullisesti ottamalla yhteyttä Vammaispalveluiden tai Ikäihmisten neuvontaan ja ohjaukseen. Omaishoidon tukea haetaan alle 65-vuotiaille vammaispalveluista ja yli 65-vuotiaille ikäihmisten palveluista.

Hakemuksesi perusteella omaishoidon tuen työntekijä ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kotikäynnin palvelutarpeen arvioimiseksi. Käynnin jälkeen työntekijä voi pyytää vielä tarvittaessa lisäselvityksiä ennen kuin hän tekee päätöksen omaishoidon tuen myöntämisestä.

Kenelle ja millä ehdoin

Omaishoidon tuen myöntäminen perustuu lakiin omaishoidon tuesta sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen määrittelemiin myöntämisperusteisiin.

Omaishoidon tuen lakisääteisenä edellytyksenä on, että hoidon tarpeessa olevan henkilön omainen tai muu läheinen haluaa ja kykenee vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarvittavien palvelujen avulla. Hoidettavan tulee hyväksyä hoitaja ja omaishoidon tuen hoitojärjestelyt. Lisäksi hoidettavan kodin on oltava hoidon tarpeisiin soveltuva ja omaishoitajan toimintakyvyn tulee vastata omaishoidon vaatimuksia. Omaishoidon tulee olla aina kokonaisuutena hoidettavan edun mukainen ratkaisu.

Omaishoidon sitovuutta ja vaativuutta ja muita omaishoidon tuen myöntämisedellytyksiä arvioidaan hakemuksen ja hoidettavan kotona tehtävän arvioinnin sekä tarvittaessa muiden selvitysten pohjalta. Lähtökohtana on aina hoidettavan toimintakyvyn vajeisiin perustuva tarve, johon omaishoitaja omalla työpanoksellaan vastaa. Lasten ja nuorten kohdalla tarpeita suhteutetaan terveen tai vammattoman saman ikäisen lapsen hoivan, hoidon ja tuen tarpeisiin.

Omaishoidon tukea voi saada, jos hoidon sitovuus on päivittäistä ja hoitajan antama hoito kohdentuu henkilökohtaisiin hoivan, hoidon ja huolenpidon tarpeisiin. Kodinhoidolliset työt, asioiden hoito tai edunvalvonnasta huolehtiminen eivät riitä perusteeksi omaishoidon tuen myöntämiselle.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 24.1.2024