suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Haapaveden kaupunki

Omaishoidon tuki

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Omaishoidon tuella pyritään turvaamaan vanhuksen, vammaisen tai pitkäaikaissairaan hoito kotona. Tuki on perusturvalautakunnan määrittelemien omaishoidon tuen myöntämiskriteerien mukaisesti myönnettävä harkinnanvarainen etuus. Tukea myönnetään talousarviossa annetun määrärahan puitteissa.

Yli 65-vuotiaille omaishoitajille pyritään tekemään ensin omaishoidon jaksamisseula ja sitten seniorineuvolan terveydenhoitaja kutsuu hoitajat tarkastukseen.

Toimi näin

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella omaishoidontukea haetaan kirjallisesti hakemuslomakkeella. Omaishoidontuen hakemuksia saa kotihoidosta ja sosiaali- ja terveyspiiri Helmen verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Omaishoidontukipäätös edellyttää kotikäyntiä, jossa tavataan hoitaja ja hoidettava.

Tausta ja lainsäädäntö

Omaishoito on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Omaishoitoon voi saada taloudellista ja toiminnallista tukea. Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu. Omaishoidon tuki muodostuu hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajan tukemisesta.

Laissa määritellään alimmat omaishoitopalkkioiden määrät, hoidon tukena annettavat palvelut, hoitajan vapaat, hoito- ja palvelusuunnitelma sekä omaishoitosopimuksen sisältö.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHaapaveden kaupunki
Palvelusta vastaaHaapaveden kaupunki
Alue Haapavesi, Pyhäntä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Haapaveden kaupunki
Päivitetty: 14.10.2021