suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Omahoidon neuvonta

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Asiantuntijasairaanhoitajat neuvovat ja tukevat asiakaan omatoimista sairauden hoitoa. Asiantuntijasairaanhoitajat ovat hoitajia, jotka ovat perehtyneet tiettyjen kansansairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Asiantuntijasairaanhoitajia ovat esimerkiksi diabeteshoitaja, reumahoitaja ja astmahoitaja.

Myös kuntoutuspalvelut tähtäävät omahoidon neuvontaan. Tarkoituksena on asiakkaan terveyden, työ- ja toimintakyvyn sekä asiakkaan omatoimisuuden edistäminen. Kuntoutuspalvelujen toiminta painottuu ohjaukseen ja neuvontaan sekä asiakkaan itsehoidon tukemiseen.

Toimi näin

Voit varata ajan hoitajien vastaanotoille, joko terveysaseman ajanvarauksen kautta tai suoraan hoitajien omista ajanvarausnumeroista.

Voit olla yhteydessä kuntoutuspalveluista vastaaviin tai alueesi terveysasemaan puhelimitse.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveyden ja useiden sairauksien hoidossa keskeistä on potilaan oma aktiivisuus hoidossaan. Omahoitoon saa tukea terveydenhuollon ammattilaisilta. Hoito suunnitellaan yhdessä. Potilas saa neuvontaa esimerkiksi lääkityksestä, ravinnosta, hoitovälineiden käytöstä ja omatoimisesta kuntoutuksesta.

Potilas toteuttaa hoitonsa ohjeiden pohjalta itsenäisesti, mutta voi tarpeen vaatiessa milloin tahansa kääntyä ammattilaisten puoleen. Mikäli terveys- tai sairaustilanne omahoidon aikana muuttuu ennakoimattomasti, potilaan tulee viipymättä ottaa yhteys hoitavaan henkilökuntaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 18.2.2022